IMAO JE SAMO 18 GODINA

Prije 13 godina preminuo je Luka Ritz, pretukli su ga iz dosade

Njegove ubice su dobile minorne kazne, a dio njih je nastavio sa zločinima

A. J. / Index.hr

12.6.2021

Ritz: Policiji je trebalo pet mjeseci da pronađe napadače. Hrvatski povijesni portal

Luka Ritz, 18-godišnji maturant Grafičke škole u Zagrebu, preminuo je na današnji dan prije 13 godina od posljedica batinjanja.


Nasilnici koji su ga brutalno premlatili kasnije su priznali kako su to učinili iz čiste dosade.


On je te kobne večeri čekao autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su rekli u zagrebačkoj policiji, 16-godišnjak je Luku Ritza bez ikakva povoda tjelesno napao dok je sjedio na rubu trotoara te je mladić pao na cestu. Zatim su ga 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili udarati, a u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao pobjeći. Međutim, tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su ga on i 16-godišnjak nastavili udarati.


Luka je preminuo 12 dana poslije.



Njegove ubice su dobile minorne kazne, a dio njih je nastavio sa zločinima.


Luku su napala trojica 17-godišnjaka, K. M., R. L. i M. K., te 16-godišnji J. J. i 18-godišnji S. Š. Policiji je trebalo pet mjeseci da pronađe napadače, koji su kasnije osuđeni na gotovo nikakve kazne, a samo je jedan završio u zatvoru, na devet mjeseci.


Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen, drugooptuženi R. L. osuđen je na godinu i po dana zatvora, ali je pušten na slobodu već nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M. K. osuđen je na odgojne mjere, odnosno odlazak u popravni dom.


Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen zato što je za vrijeme procesa već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi, pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena. Drugooptuženi R. L. osuđen je za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, dok je trećeoptuženi M. K. osuđen samo za nasilničko ponašanje.


Lukino ime postalo je simbol za borbu protiv nasilja, a svake se godine u junu, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promociju tolerancije i škole bez nasilja.


Luka Ritz posthumno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.