NAKON TEŠKE BOLESTI

Odlazak čuvenog Sarajlije: U Zagrebu umro slikar i grafičar Fadil Vejzović

Vječna tema i inspiracija njegovog umjetničkog rada bili su žensko tijelo i ljepota

E. Ma.

Vejzović: Izgubio životnu bitku u 80. godini

Foto: Facebook


U Zagrebu je u petak umro slikar i grafičar Fadil Vejzović nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, prenosi "Jutarnji list".

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na "Akademie der Bildende Kunste" u Nirnbergu. Od 1976. do 1986. radio je u magazinu "Start" kao art direktor.

Izlagao je na brojnim izložbama u regiji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u martu ove godine.

Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Vejzovića bili su žensko tijelo i ljepota.

On se, osim slikarstvom, tokom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića "Kuća pored mora".

Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

NA VRH

Podijeli članak na