HRVATSKA

Čeka se objava presude Sanaderu za ratno profiterstvo

Postupak koji je krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer Hrvatske osuđen na dvije i po godine zatvora

Sanader: Negirao krivicu za ratno profiterstvo. Marko Lukunic/PIXSELL

A. Č. / Index.hr

7.10.2022

Zagrebački Županijski sud danas bi trebao objaviti nepravosnažnu presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Postupak koji je krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer Hrvatske osuđen na dvije i po godine zatvora.

Prije izricanja presude tužilaštvo i Sanaderova obrana iznijet će na zagrebačkom Županijskom sudu u 9 sati završne govore u predmetu u kojem Uskok tereti bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a za zloupotrebu položaja i ovlasti, piše Index.hr.

Sanader je na početku ponovljenog suđenja sredinom jula ove godine negirao krivicu za ratno profiterstvo.

Sporna provizija od 3,6 miliona kuna

Vrhovni sud je u martu ove godine ukinuo Sanaderu nepravosnažnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostepenom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i privredni potencijal države u ratu.

Najviši sud je, pojašnjavajući svoju odluku, istaknuo da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti te ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužilaštva, u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i privrednom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist, koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

- Nejasno je u prvostepenoj presudi na koji način bi počinjenjem krivičnog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 miliona kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva - pojasnio je sud.

Sanader u zatvoru od aprila 2019.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom oktobra 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom novembra 2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.