PROJEKTI

U Beogradu održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske

Planira se izgradnja tri hidroelektrane u gornjem toku Drine

Beograd: Nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i RS. Agencije

Fena

28.2.2019

U Beogradu je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske na kojoj je bilo riječi o unapređenju saradnje i provedbi zajedničkih projekata. 

Potpisani su memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije, zatim memorandum o razmjeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija, kao i memorandum o saradnji u oblasti stipendiranja mladih talenata.

Nakon završetka sjednice srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako su i Srbiji i RS potrebni novi energetski kapaciteti te da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane u gornjem toku Drine.

Brnabić je najavila i nove zajedničke projekte na prometnom povezivanju, razvoj poljoprivrede i namjenske industrije te rad na automatizaciji protugradne zaštite.

Kazala je kako je robna razmjena Srbije i BiH u 2018. godini iznosila 1,87 milijardi eura, a od toga iznosa 70 posto odnosi se na robna razmjenu s RS, dodavši kako ima još mnogo prostora za unapređenje saradnje i robne razmjene.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da građani RS znaju cijeniti ono što Srbija radi za RS i da je ulaganje Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba.

- Nastavak daljnje saradnje ići će uzlaznom putanjom, i to prije svega u energetskom sektoru. Gradit ćemo tri hidroelektrane zajedno, a učinit ćemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog poduzeća - rekao je Višković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.