NEČUVENO

Banana za Kuću slavnih: Vučić "zalijepio" dijete, kako li će sutra objasniti svoj potez

Avaz.ba

8.4.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u okviru turneje "Budućnost Srbije" posjetio Veliko Gradište, gdje se, između ostalog, obratio mladim košarkašima kluba Požarevac, a s jednim od dječaka je i demonstrirao svoju vještinu u ovome sportu, piše Noizz.rs.

Novinar ovog portala napisao je kritički osvrt nakon što je Vučić učinio rijetko viđen potez.

- Vučić je obišao sportsku halu na Srebrnom jezeru i obećao da će država pomoći da se ona završi. Poželio je djeci da razvijaju sportski duh, da nauče da se takmiče, da žele uvijek da pobjeđuju, ali i da umiju pružiti ruku ako neko bude bolji od njih.

Praktičan kakav jeste, u ovoj životnoj lekciji je riješio da na licu mjesta pređe s riječi na djela, a imao je i tu sreću da mu na crtu izađe mnogo slabiji protivnik - dijete.

Možda biste očekivali da će predsjednik pokazati barem malo ljudske dobroćudnosti i odigrati partiju basketa na način na koji bi to uradila bilo koja druga razumna odrasla osoba - malo driblaš, malo šarmiraš, malo digneš klinca do koša da poentira i svi vuci sretni, sve ovce na broju. Ali ne i Vučić. On ne popušta nikad, naročito kad se suočava sa slabijim protivnikom, a naročito kad je u igri dijete.

Sjetimo se samo kako je zarad malo jeftinih poena usred epidemije gripe bez maske grlio mališana koji boluje od raka ili kako je za svoj politički arsenal instrumentalizirao i borbu za život malog Dušana Todorovića. Šta je onda jedna rampa za malog iz Požarevca, kog u životu ionako čeka mnogo takvih prepreka? Nek' na vrijeme nauči da gubi i da pruži ruku "boljem", nek' na vrijeme sazna šta znači "banana država" - piše Noizz.rs.

I zaista, da nije žalostan, video kako "lijepi" stotinjak metara niže dijete bio bi smiješan, urnebesan. Zapravo i jeste i žalostan i smiješan, jedno ne isključuje drugo. On u odijelu, a dijete naivno kakva je većina djece - djeluje sve toliko nadrealno. 

Najzanimljivije od svega će biti šta će Vučić sutra-prekosutra reći novinarima koji će ga pitati - pa što, dragi predsjedniče. Možda će pojasniti da je tim potezom želio staviti svima do znanja kako je on istinski centar Srbije ili koliko mu je bitno ući u historijsku Kuću slavnih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.