INTERVJU

Dr. Kisić: Bilo je propusta, neko će morati da snosi odgovornost

Bez obzira na to što se otvaraju neke društvene ustanove, neophodno je da se smanje rizici i da se primijene opće mjere prevencije

Darija Kisić-Tepavčević. Avaz

Avaz.ba

27.4.2020

Suština je bila da se spriječi da koronavirus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, rekla je za RTS epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević i istakla da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost za svoje postupke. 

Navodi da je sada prioritet da se korisnici smjeste u odgovarajuće ustanove kako bi bili na pravom mjestu ako dođe do komplikacija. Darija Kisić-Tepavčević je za RTS rekla da je redovno bilo izvještavanje o situacijama u domovima za stare i da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu. 

Kaže da se tada brzo reagiralo i da su u kratkom periodu korisnici prebačeni u KC Niš.

- Po istom principu se jučer djelovalo u Negotinu. Organiziran je prijevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i rađena je trijaža - rekla je Kisić-Tepavčević.

Dodala je da je 37 pacijenata smješteno u Sokobanji, sedam je zadržano u KC-u Niš, a troje u privremenoj bolnici u Niškoj Banji.



Srbija se postepeno vraća normalnim aktivnostima. AFP

- To je sada već uhodan mehanizam koji smo, nažalost, razradili, jer je osnova bila spriječiti da virus uđe u ovakve ustanove. Vidjeli smo da, kada se to desi, onda je širenje jako brzo, a to je najosjetljiviji dio populacije kod kojeg je vjerovatnoća najtežih ispoljavanja bolesti najveća - navela je Kisić-Tepavčević.

On je navela da se Srbija postepeno vraća normalnim aktivnostima, ali napominje da virus i dalje cirkulira u populaciji.

- Dosta toga je na našoj ličnoj odgovornosti i individualnoj procjeni rizika - rekla je i dodala da je svakom vlastito zdravlje dragocjeno i da se nada da će se ljudi tako i ponašati. 

Ističe da je, bez obzira na to što se otvaraju neke društvene ustanove, neophodno  da se smanje rizici i da se primijene opće mjere prevencije koje se odnose na infekcije kapljičnim putem. 

Darija Kisić-Tepavčević rekla je da će sanitarna inspekcija kontrolirati primjenu mjera u lokalima, ali je poručila da nijedan propis ne može zamijeniti ličnu odgovornost i procjenu rizika prilikom ulaženja u određene vrste aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.