SRBIJA

"Kobre": Hladnokrvni tjelohranitelji, elitna jedinica u koju ne može svako

Njihov primarni zadatak je da budu operativno sposobni i da su im snage raspoložive za realizaciju misija

Pravilima je definisano kada se može upotrebiti vatreno oružje. mod.gov.rs

A. M.

20.10.2020

"Kobre" su od danas ponovo Odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i naveo da je to elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera države Srbije, piše Telegraf.rs.

- Od danas ''Kobre'' više nisu Bataljon vojne policije. Od danas "Kobre" su Odred koji je neposredno potčinjen načelniku Generalštaba - rekao je Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika te jedinice u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu i dodao da je mnogo uloženo u njihovu opremu i obuku.

Ova elitna vojna jedinica obezbjeđuje, pored predsednika Srbije i načelnika generalštaba VS i državne službenike u zavisnosti od nivoa ugrožene bezbjednosti. Kako kažu, osnovne odlike svakog člana "Kobri" jesu hladnokrvnost i smirenost.

Njihov primarni zadatak je da budu operativno sposobni i da su im snage raspoložive za realizaciju misija. Misija može da se sastoji od preduzimanja preventivnih mjera i radnji u realizaciji poslova bezbjednosne zaštite, protivterorističkih i protivpobunjeničkih borbi, procjene, planiranja i realizacije bezbjednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata, borbi protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti) i obezbijeđenja najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji.

Pravilima je definisano kada se može upotrebiti vatreno oružje.

Vulin: Naveo da je to elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera Srbije. mod.gov.rs

Put do bataljona nije ni lak ni jednostavan

Put do ovog bataljona nije ni lak ni jednostavan. Za prijem u "Kobre" treba izdvojiti tri sedmice za selektivni dio, za koji su propisani opšti i posebni uslovi. Oni se tiču starosne granice, posjedovanja besprijekornog dosjea i visokih službenih ocjena, zdravstveno-psihološke selekcije prema posebnim kriterijumima i visokim standardima, kao i bezbjednosne provjere.

U "Kobre" se primaju samo oni koji prođu sve testove. Neki otpadnu još na zdravstvenom pregledu, drugi odustanu tokom selektivne obuke i oni se vraćaju na dužnosti u svoje matične jedinice.

U prosjeku, trećina prijavljenih na konkurs uspije da uđe u sastav jedinice, a oni koji steknu pravo da na rukavu nose amblem "Kobri" po prijemu prolaze kroz razne specijalističke obuke.

Kada je formirana prva jedinica?

Odjeljenje vojne policije za protivterorističku borbu, u okviru 282. bataljona vojne policije JNA formirano je naredbom saveznog sekretara za odbranu 14. aprila 1978. godine.

Brojalo je 12 starješina, izabranih po specijalnim kriterijima i predstavljalo je prvu takvu jedinicu na ovim prostorima. U nadležnost korpusa specijalnih jedinica GARDE prelazi 1992. godine. Od 2008. godine jedinica mijenja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namjene "Kobre" i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Praktično, ova jedinica vraćena je na mjesto gde se nalazila u vrijeme osnivanja 1978. godine. Pune tri decenije ovu jedinicu čini profesionalni starješinski sastav. Iako su u suštini vrhunski obučeni vojni specijalci, pripadnici "Kobri" danas su poznati i kao telohranitelji najviših državnih funkcionera – predsjednika Srbije, ministra odbrane, načelnika Generalštaba,...

Na jednim zadacima nose uniforme i crne beretke vojne policije, na drugima odijela i kravate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.