SRBIJA

"Kobre": Hladnokrvni tjelohranitelji, elitna jedinica u koju ne može svako

Njihov primarni zadatak je da budu operativno sposobni i da su im snage raspoložive za realizaciju misija

A. M.

Pravilima je definisano kada se može upotrebiti vatreno oružje

Foto: mod.gov.rs


"Kobre" su od danas ponovo Odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i naveo da je to elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera države Srbije, piše Telegraf.rs.

- Od danas ''Kobre'' više nisu Bataljon vojne policije. Od danas "Kobre" su Odred koji je neposredno potčinjen načelniku Generalštaba - rekao je Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika te jedinice u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu i dodao da je mnogo uloženo u njihovu opremu i obuku.

Ova elitna vojna jedinica obezbjeđuje, pored predsednika Srbije i načelnika generalštaba VS i državne službenike u zavisnosti od nivoa ugrožene bezbjednosti. Kako kažu, osnovne odlike svakog člana "Kobri" jesu hladnokrvnost i smirenost.

Njihov primarni zadatak je da budu operativno sposobni i da su im snage raspoložive za realizaciju misija. Misija može da se sastoji od preduzimanja preventivnih mjera i radnji u realizaciji poslova bezbjednosne zaštite, protivterorističkih i protivpobunjeničkih borbi, procjene, planiranja i realizacije bezbjednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata, borbi protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti) i obezbijeđenja najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji.

Pravilima je definisano kada se može upotrebiti vatreno oružje.

  • Vulin: Naveo da je to elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera Srbije

    Vulin: Naveo da je to elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera Srbije

    Foto: mod.gov.rs


Put do bataljona nije ni lak ni jednostavan

Put do ovog bataljona nije ni lak ni jednostavan. Za prijem u "Kobre" treba izdvojiti tri sedmice za selektivni dio, za koji su propisani opšti i posebni uslovi. Oni se tiču starosne granice, posjedovanja besprijekornog dosjea i visokih službenih ocjena, zdravstveno-psihološke selekcije prema posebnim kriterijumima i visokim standardima, kao i bezbjednosne provjere.

U "Kobre" se primaju samo oni koji prođu sve testove. Neki otpadnu još na zdravstvenom pregledu, drugi odustanu tokom selektivne obuke i oni se vraćaju na dužnosti u svoje matične jedinice.

U prosjeku, trećina prijavljenih na konkurs uspije da uđe u sastav jedinice, a oni koji steknu pravo da na rukavu nose amblem "Kobri" po prijemu prolaze kroz razne specijalističke obuke.

Kada je formirana prva jedinica?

Odjeljenje vojne policije za protivterorističku borbu, u okviru 282. bataljona vojne policije JNA formirano je naredbom saveznog sekretara za odbranu 14. aprila 1978. godine.

Brojalo je 12 starješina, izabranih po specijalnim kriterijima i predstavljalo je prvu takvu jedinicu na ovim prostorima. U nadležnost korpusa specijalnih jedinica GARDE prelazi 1992. godine. Od 2008. godine jedinica mijenja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namjene "Kobre" i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Praktično, ova jedinica vraćena je na mjesto gde se nalazila u vrijeme osnivanja 1978. godine. Pune tri decenije ovu jedinicu čini profesionalni starješinski sastav. Iako su u suštini vrhunski obučeni vojni specijalci, pripadnici "Kobri" danas su poznati i kao telohranitelji najviših državnih funkcionera – predsjednika Srbije, ministra odbrane, načelnika Generalštaba,...

Na jednim zadacima nose uniforme i crne beretke vojne policije, na drugima odijela i kravate.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na