SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar o Vulinovoj ostavci: On je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vrijeme

Znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome, rekao je Eskobar

Gabrijel Eskobar. Anadolija

H. J. I.

4.11.2023

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, komentirao je ostavku Aleksandra Vulina te je rekao kako Amerika ne odlučuje o rješenjima u ime Vlade Srbije.

Destabilizirajuća figura

Kada je riječ o Vulinu, Eskobar je rekao kako je poznato mišljenje SAD o ovom zvaničniku.

- Naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vrijeme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome - rekao je on u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Slično su poručili i iz ambasade SAD u Beogradu.

- Naš stav o Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i euroatlantsku zajednicu - navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Vulin saopćio razloge ostavke

Podsjećamo, Vulin je u izjavio saopćio i razloge zašto podnosi ostavku.

- Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena država i nacija. Ukoliko bi na to pristali, sljedeći zahtjev bio bi protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a u konačnici ni za socijalnu pravdu - naveo je Vulin u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.