SRBIJA

Takozvani "Konov koeficijent" radi, opada broj zaraženih

Konov koeficijent uveden je u terminologiju tokom proljeća minule godine

Fu. M.

Prdrag Kon

Foto: Agencije


Prije godinu dana u ovo vrijeme glavna vijest je bila raspuštanje antiepidemioloških mjera. Ono što je također obilježilo tadašnji period jeste čuveni "Konov koeficijent" koji je tada taman počeo da pada, a mi smo se poradovali da ćemo nastaviti sa životom tamo gdje smo i stali prije 6. marta.

Sa sličnom situacijom se susrećemo i ove godine, jer je ovaj koeficijent ponovo u padu, s tim da sada stvarno ima nade da smo u prelomnom trenutku za pandemiju!

Konov koeficijent uveden je u terminologiju tokom proljeća minule godine kada je epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije dr. Predrag Kon objašnjavao da je broj između broja testiranih i pozitivnih važan pokazatelj ekspanzije epidemije.

Za četvrtak, 6. maj, procenat zaraženih u odnosu na tesitirane iznosio je 10,61 posto što je najniži Konov koeficijent za prethodnih desetak dana kada se ovaj parametera kretao od 19 do 14 posto. Prošle godine, 8. maja, ovaj koeficijent je iznosio tačno - 6,11.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 posto to je sporadično javljanje - rekao je dr. Predrag Kon.

Više o temi Predrag Kon

EPIDEMIOLOG IZ SRBIJE
Kon o popuštanju mjera: Vidjet ćemo
SRBIJANSKI EPIDEMIOLOG
Kon: Nema kompromisa, treba sve zatvoriti minimum 14 dana
NA VRH

Podijeli članak na