PORUKA IZ DUBAIJA

Vučić: NATO i KFOR jedina realna zaštita Srba na Kosovu

On je istakao da ne vjeruje da će zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselski sporazumom, biti osnovana

Aleksandar Vučić. Agencije

Piše: Fu. M.

2.10.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi zadovoljni što su se kosovske specijalne jedinice povukle sa položaja na prijelazima između Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak.

- Bilo je napeto i bilo je maltretiranja naših ljudi – "Sklonite jedan kamion, pa sklonite do kraja". Vidjeli ste oduševljenje našeg naroda kada su njihove snage napuštale sjever Kosova - kazao je Vučić u Dubaiju.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, kojim je prevaziđena kriza na Kosovu izazvana uvođenjem privremenih tablica za vozila iz Srbije, Vučić je rekao da nema lakih sporazuma niti „ništa lako za Srbiju“.

Naveo je da Srbija „faktički“ nema prisustvo na Kosovu od 1999. godine, nakon čega se dogodio progrom 2004. godine, a 2008. je proglašena i nezavisnost.

- Od tada se borimo da držimo nos, ako ne usta, iznad vode. Da čuvamo bezbjednost za naše ljude na Kosovu. Borite se u uslovima u kojima cijela zapadna hemisfera vrši pritisak da predate ono što vam je ostalo od nosa - naveo je Vučić za Prvu TV.

Vučić je rekao da Srbi na Kosovu „ne vole“ KFOR zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je dodao da su NATO i KFOR „jedina realna zaštita“ tamo, „na našu žalost, bili su i Rusi, ali su se povukli, a ostao je NATO“.

On je istakao da ne vjeruje da će zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselski sporazumom, biti osnovana, „zato što zna s kim Srbija ima posla“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.