PRILAGODLJIVOST

PlayStation dobija prvi zvanični kontroler za osobe sa invaliditetom

Osim toga, kontroler radi sa mnogim drugim dodacima za pristupačnost trećih strana

Prilagodljivi PlayStation. PlayStation blog

A. O.

20.1.2023

PlayStation lansira novi prilagodljivi kontroler za PS5 koji ima za cilj da pomogne ljudima sa invaliditetom da igraju udobnije, najavljeno je na CES 2023 sajmu.

Ovaj gejming gigant otkrio je komplet, kodnog imena Project Leonardo, tokom najveće svetske tehnološke konferencije u srijedu. PlayStation je radio sa organizacijama kao što su AbleGamers, Stack Up i SpecialEffect na kreiranju konfigurabilnog "split controller" dizajna.

Odgovor na izazove 

U svom saopćenju, kompanija je rekla da je kontroler "napravljen da odgovori na uobičajene izazove sa kojima se suočavaju mnogi igrači sa ograničenom motorikom, uključujući poteškoće u držanju kontrolera tokom dužeg perioda, precizno pritiskanje malih grupa dugmadi ili okidača, ili optimalno pozicioniranje palčeva i prstiju na standardni kontroler."

Do sada, Microsoftov Xbox Adaptive Controller je bio jedini dostupni gejming kontroler prve strane od njegovog lansiranja 2018. godine.

Komplet kontrolera uključuje zamjenljive komponente za kreiranje širokog spektra kontrolnih rasporeda u zavisnosti od opsega pokreta, snage i fizičkih potreba igrača.

Postoji niz različitih dugmadi koji se mogu programirati na bilo koju podržanu funkciju, a više dugmadi se mogu mapirati da rade istu stvar (ili možete mapirati dve funkcije na jedno dugme, na primjer kada treba da pritisnete "L2" i "R2" istovremeno). Moći ćete da premjestite i promjenite rastojanje između lijevog i desnog analognog štapića i prilagodite orijentaciju "sjeverne" tačke.

Nekoliko opcija 

Što se tiče fizičkog korištenja kontrolera, Project Leonardo nudi nekoliko opcija. Kontroler se može koristiti ležeći ravno na stolu ili ležištu za invalidska kolica, ili se može pričvrstiti na stativ ili AMPS nosač — ne morate ga nužno držati.

Igrači također mogu da sačuvaju do tri kontrolna profila na PS5, što znači da možete da sačuvate svoja programirana podešavanja i da prelazite između njih. A kontroler se može koristiti sam ili uparen sa drugim Project Leonardo kontrolerom ili DualSense bežičnim kontrolerom, što znači da igrači mogu kombinovati više uređaja ako je potrebno.

Osim toga, kontroler radi sa mnogim drugim dodacima za pristupačnost trećih strana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.