NOVE ANALIZE

Evo koje su igre bile najpopularnije na Steamu u 2022. godini

Iako horor igre pojedinačno nisu najprodavaniji proizvodi, na Steamu ih je u 2022. grupno bilo najviše među 500 najprodavanijih

Među žanrovima koji su najslabije zastupljeni bili su sportski naslovi. Printscreen

E. A.

30.1.2023

Poznato je koje su igre bile najprodavanije na Steamu u 2022. godini, a tu statistiku objavio je sam Valve. 

Od toga je možda zanimljivija analiza kakve su to igre bile najprodavanije, barem što se tiče novih naslova koji su lansirani protekle godine.

Tu je zato dobro došlo istraživanje Krisa Zukovskog (Chrisa Zukowskog), marketinškog savjetnika koji je na uzorku od 500 najuspješnijih novih igara na Steamu u 2022. dao uvid koji žanrovi igara najbolje prolaze.

Horor igre

Iako horor igre pojedinačno nisu najprodavaniji proizvodi, na Steamu ih je u 2022. grupno bilo najviše među 500 najprodavanijih, ukupno 31 naslov. Naravno, horor nije žanr igre u punom smislu riječi, ali pokazalo se da su jednako uspješne i horor avanture i horor pucačine, bilo u solo ili u kooperativnoj izvedbi. 

Kako ističe Zukovski, pokazalo se također da su igrači voljni prihvatiti kraće horor igre više nego kraće igre drugog žanra, što je lako objasniti time da igrači ne traže zastrašivanje na duge staze.

Objava na društvenim mrežama. Twitter

Slabo zastupljen sport

Iznenađenje jest i to što je jedan od najzastupljenijih žanrova među najuspješnijim igrama onaj seksualno eksplicitnih igara. Takve su igre u 2022. bile zastupljenije od sandbox, survival, MMO i farming naslova.

Među žanrovima koji su najslabije zastupljeni bili su sportski naslovi, "mech" naslovi te Immersive Sim igre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.