MISIJA "ARTEMIS"

Ponovni odlazak čovjeka na mjesec: Predviđanja su da će se to desiti do 2025. godine

Letjelica je bila bez posade, a 11. decembra se bezbjedno spustila u okean

Odlazak na Mjesec. NASA

E. A.

17.1.2023

O misiji Artemis 1 se priča još od 2019. godine, kada je Biosentinel, jedna od 13 letjelica u okviru misije stupila na scenu kao "način da organizmi sa Zemlje opet polete u svemir".

U pitanju je bila gljivica (kvasac). Letjelica "orajon" spustila se u Atlantski okean, 11. decembra, nakon skoro savršenog leta. Tako je misija Artemis 1 vraćena na Zemlju nakon uspješnog puta oko Mjeseca.

Letjelica je bila bez posade, a 11. decembra se bezbjedno spustila u okean. Tako se završila misija koja je potrajala 26 dana, a rezultat su nevjerovatni snimci Zemljinog satelita. "Orajon" je krenuo kući 6. decembra, i pri povratku je kapsula ušla u Zemljinu atmosferu, gdje dostigla supersoničnu brzinu od 40.000 kilometara na sat. Morala je i da izdrži temperaturu od 2.800 stepeni Celzijusa.

Letjelicu je u vrtoglavom spuštanju najprije usporila atmosfera, potom 11 padobrana, sve dok nije dostigla brzinu od oko 30 kilometara na sat - kada se i spustila u vodu.


Sve više i više uspjeha kada je riječ o odlasku na mjesec. NASA

Iz Nase ističu da je riječ o istorijskom događaju, a sljedeći korak je analiza podataka koje je letelica sakupila tokom putovanja kroz svemir.

"Orajon" u svemir nije donio nijedan oblik života, ali je doživio uspjeh u misiji povratka na Mjesec, što je jedan od većih ciljeva agencije Nasa.

Nakon povratka, iz Nase su saopštili da je misija oborila rekord imajući u vidu da je letjelica prešla 2.253.081.600 kilometara oko Mjeseca.

Ipak, misiju, odnosno njen početak, obilježili su brojni problemi i nekoliko odlaganja lansiranja, prenosi RTS.

I na sam dan lansiranja, bilo je problema sa ventilom na jednom od rezervoara, ali Nasa je sa Floride iz centra "Kenedi"16. novembra 2022. konačno lansirala najmoćniju raketu u historiji koja je odnijela kapsulu "orajon" na put oko Mjeseca.

Prije nego što su se odvojila od rakete, četiri motora RS-25 "progutala" su skoro 2,8 miliona litara goriva tokom polijetanja i prve potisne faze leta.

Poljetanje džinovske rakete bilo je planirano nešto poslije sedam sat, ali je zbog problema raketa krenula sa oko 45 minuta zakašnjenja.

Uspjeh odlaska na Mjesec. NASA

Ipak, najmoćnija raketa i nova letelica nisu razočarale, a zadovoljni inženjeri Nase su let i povratak opisali kratko: "Urađeno kao po udžbeniku".

Nasine ekipe u Kejp Kanaveralu su uspjele u namjeri lansiranja i početka misije, ali tek poslije niza problema koji su trajali tokom 10 nedelja.

Odložena su dva lansiranja - 29. avgusta i 3. septembra 2022, a i naknadni zakazani termini odlagani su zbog loših vremenskih uslova.

Ipak, misija "Artemis" za svoj primarni cilj ima da spusti ljude ponovo na Mjesec, što se planira za 2025. godinu, u čemu Nasa želi da pretekne Kineze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.