NAUČNICI IZNENAĐENI

Onaj koji izaziva strah: Vrste dinosaura otkrivene u Patagoniji

Ova vrsta, prije oko 80 miliona godina, bila je jedna od deset trenutno poznatih vrsta abelisaurida

Nova vrsta. Discovery

E. A.

17.1.2023

Novoidentifikovanu vrstu dinosaurusa mesoždera u Patagoniji naučnici su nazvali "onim koji izaziva strah" koji su otkrili "dobro očuvanu" lobanju tog historijskog stvorenja. Mnogi nazivaju "strašnim ubicom" i "posebno zastrašujućim", naučnici su došli do otkrića da je ova vrsta živjela na Zemlji tokom perioda krede, za koju se zna da je to posljednje doba prije nego što su dinosaurusi izumrli.

Nedavna studija objavljena je u recenziranom "Journal of Vertebrate Paleontology" koji su izradili paleontolog Fredriko Žianšin (Frederico Gianechini) i njegov tim istraživača koji su otkrili ovu vrstu. 

Teoretizira se da je "Llukalkan aliocranianus" na vrhu lanca ishrane zbog svoje zastrašujuće veličine, izuzetno snažnog zagriza, vrlo oštrih zuba, ogromnih kandži i oštrog njuha, objašnjava USA Today. 

Njegovo ime potiče iz maternjeg jezika Mapuche za "onoga koji izaziva strah" Llukalkan, i aliocranianus, što na latinskom znači "drugačija lobanja". 

Nova oktića. Discovery

- Ovo je posebno važno otkriće jer sugerira da su raznolikost i obilje abelisaurida bili izvanredni ne samo u cijeloj Patagoniji već i u više lokalnih područja tokom perioda sumraka dinosaurusa - istako je Federiko Žianšin.

Vjeruje se da su abelisauridi u prosjeku bili dugi 15-30 stopa i da su pronađeni u blizini Patagonije, kao i današnje Afrike, Indije, Antarktika, Australije i Južne Amerike.

Predijeli gdje su pronađeni fosili ove vrste. Discovery

Ova vrsta, prije oko 80 miliona godina, bila je jedna od deset trenutno poznatih vrsta abelisaurida koje su cvjetale na južnim kontinentima.

Jedna fizička karakteristika koja se ističe naučnicima su šupljine u području uha koje drugi abelisauridi nemaju.

Istraživači sugeriraju da je to moglo pružiti karakteristične slušne sposobnosti, kao što je oštriji domet sluha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.