PREKRIVENA ZLATOM

U Egiptu pronađena mumija: Nije otvarana 4.300 godina

Jedna je grobnica pripadala takozvanom čuvaru tajne.

Mumija je otkrivena u oknu dubokom 15 metara. Printscreen

A. O.

27.1.2023

Mumiju prekrivenu zlatnim listićima zatvorenu u sarkofagu koji nije otvaran 4.300 godina arheolozi tvrde da su otkrili.

Mumija, ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, smatra se jednima od najstarijih i najcjelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu, prenosi BBC. Otkrivena je u oknu dubokom 15 metara na drevnom groblju južno od Kaira, u Sakari (Saqqari), gdje su pronađene još tri grobnice.

Čuvar tajne

Jedna je grobnica pripadala takozvanom čuvaru tajne.

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno je bio čovjek po imenu Khnumdjedef - svećenik, inspektor i nadzornik plemića. Druga je bio muškarac Meri - viši dužnosnik palače koji je dobio titulu čuvara tajne, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih vjerskih rituala.

Vjeruje se da je sudac i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gdje je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, također je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Havas (Hawass), bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. stoljeća prije Krista.

- Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih - rekao je Ali Abu Dešiš (Deshish), još jedan arheolog koji je učestvovao u iskapanju.


Aktivno groblje

Sakara je bila aktivno groblje više od 3.000 godina i proglašena je lokalitetom Svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfisu (Memphisu) i dom je više od dvanaest piramida, uključujući stepenastu piramidu, u blizini mjesta gdje je pronađeno okno u kojem se nalazila mumija.

Otkriće dolazi samo dan nakon što su stručnjaci u južnom egipatskom gradu Luksoru (Luxoru) rekli da su otkrili kompletan grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg vijeka nove ere.

Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali radionicama metala s loncima, alatima i rimskim novčićima. Egipat je otkrio mnoga velika arheološka otkrića posljednjih godina u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.