UOČENO 2. FEBRUARA

Na Suncu se formirao "vorteks": Naučnici pokušavaju objasniti pojavu

Primijetili su da se materijal iz plazme koja je izbila sa Sunčeve površine odvojio i iznad solarnog sjevernog pola i oblikovao svojevrsni vrtlog

Klasa X je najjača moguća erupcija na Suncu. Printscreen

E. A.

10.2.2023

Naučnici sve vrijeme pomno prate i analiziraju događaje na tom užarenom tijelu, a sada su uočili nešto veoma neobično.

Primijetili su da se materijal iz plazme koja je izbila sa Sunčeve površine odvojio i iznad solarnog sjevernog pola i oblikovao svojevrsni vrtlog.

Stručnjaci tvrde da do sada tako nešto nisu vidjeli i da su potrebne daljnje analize kako bi se utvrdilo je li se to stvarno dogodilo ili nije i što to tačno znači, piše Science Alert.

Sunce trenutno prolazi kroz fazu pojačane aktivnosti. Do sada je svakog dana ove godine izbacilo poneku baklju. U januaru je čak lansiralo nekoliko njih kategorije X i M.

Klasa X je najjača moguća erupcija na Suncu, dok su baklje M klase razinu slabije. Naša zvijezda prolazi kroz različite cikluse aktivnosti svakih 11 ili više godina.

Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, sjeverni postaje južni i obrnuto. Ta situacija se podudara s onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) te ima najviše pjega.

Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a poslije opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Sada je naša zvijezda upravo u toj fazi, odnosno na pragu spomenutog maksimuma.

Ciklusi aktivnosti karakteriziraju se i predviđaju na temelju jednog faktora, a to je broja Sunčevih pjega. Naučnici su tajnoviti polarni vorteks uočili 2. februara. Sve je počelo sa solarnom prominencijom, niti plazme koja se proteže sa Sunca.

Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetskog polja i plazme iznad površine Sunca, prenosi hitech.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.