DOBRO OČUVANI

U brodu koji je potonuo 1495. u Baltičkom moru pronađeni začini

Baltik je čudan, rekao je Folej

Pronađeni začini. Printscreen

A. O.

4.3.2023

Arheolozi su pronašli jedinstveni sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske.

Olupina broda Gribshund, koji je bio vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, ležala je na morskom dnu od 1495. godine, kada je potonuo vjerovatno nakon požara, a monarh je u to vrijeme bio na političkom sastanku u Švedskoj.

Veliki predmeti

Olupinu broda pronašli su sportski ronioci još 60-ih godina, ali sporadična istraživanja provedena su zadnjih nekoliko godina.

U prethodnim izronima na površinu su izvučeni veliki predmeti kao što su pramčana ukrasna glava te drvo. U novijim istraživanjima, koja vodi Brendan Folej (Foley), arheolog sa univerziteta Lund, pronađeni su začini zakopani u sedimentima.

- Baltik je čudan, nizak nivo kisika i mali postotak slanosti, niska temperatura, toliko organskih tvari tako je dobro očuvano u Baltičkom moru, što ne bi bilo moguće u okeanskom sistemu - rekao je Folej, ali smatra svejedno "izvanrednim da su začini pronađeni u tako dobrom stanju".

Naučnik zadivljen

Začini su bili statusni simbol jer samo su bogati ljudi mogli priuštiti svojem nepcu dodatke jelu poput šafrana ili klinčića koji su se uvozili u Evropu. Vjerovatno su začini putovali s kraljem Hansom dok je bio na sastanku u Švedskoj.

Naučnik sa Univerziteta Lund Mikael Larsson, koji je proučavao ovo otkriće, posebno je zadivljen šafranom.

- Ovo je jedini arheološki kontekst u kojem je pronađen šafran. Zato je ovo jedinstveno i vrlo posebno otkriće – kazao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.