JEDNO OD NAJVEĆIH

Ogromno nalazište litijuma otkriveno u Iranu

Lani su cijene litija snažno porasle

Nalazište litija. Printscreen

A. O.

5.3.2023

Vlasti Irana su objavile da su na zapadu zemlje otkrile veliko nalazište litija, bitne komponente baterija za električna vozila i elektroničkih uređaja, a zalihe se procjenjuju na čak 8,5 miliona tona.

- U Hamadanu, na zapadu zemlje, po prvi put u Iranu otkriveno je nalazište litija - objavio je Muhamed Hadi Ahmadi (Mohamad Hadi Ahmadi), predstavnik Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine.

Pet najvećih rezervi

Ovo bi moglo biti među najvećim poznatim nalazištima dosad otkrivenim.

Prema US Geological Survey, pet najvećih utvrđenih rezervi litija imaju: Bolivija, 21 milion tona; Argentina, 20 miliona tona; Čile, 11 miliona tona; Australija 7,9 miliona tona i Kina 6,8 miliona tona.

Inače, litij se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila, a ključna komponenta je baterija koje se koriste u mobilnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima.

Prema izvještaju US Geological Survey (USGS) iz 2022. godine, u svijetu postoji 89 miliona tona rezervi litija, a glavne rezerve su u Australiji, Čileu, Argentini, Boliviji i Kini.

Cijene litija 

Lani su cijene litija snažno porasle, kako u svjetlu opće skupoće sirovina i materijala, tako i zbog skoka potražnje zbog ubrzanog prelaska na zelenu mobilnost.

Iran, čija je ekonomija pogođena teškim međunarodnim sankcijama ima velike rezerve prirodnih resursa, uključujući plin, naftu, bakar i željezo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.