AGRESIJA NA UKRAJINU

Ukrajinske zalihe litija jedan od mogućih ruskih ratnih ciljeva

Ukrajina je prošle godine raspisala međunarodni tender za koncesije na nalazišta litija

Ukrajina: Jesu li resursi povod bjesomučnim razaranjima. Avaz

Al. B / New York Times

6.3.2022

Procjenjuje se da Ukrajina raspolaže sa zalihama od oko 500.000 tona litija, a njen potencijal za eksploataciju ovog rijetkog metala jedan je od mogućih povoda ruskoj invaziji i pokušaju okupacije susjedne zemlje.  

Rast potražnje

Ukupne rezerve litija na planeti procjenjuju se na oko 53 miliona tona, a metal koji se naziva i bijelim zlatom koristi se za proizvodnju litij – ionskih baterija koje pokreću većinu električnih vozila. Najveća nalazišta su u Južnoj Americi, Kini i Australiji, ali ona nisu dovoljna, pa se za novima grozničavo traga i u Evropi. Litij nije toliko rijedak, ali očekuje se da će potražnja rasti kako bude rasla potreba za električnim vozilima, pa su cijene litija tokom prošle godine porasle za čak 600 posto. 

Međunarodni tender

Ruska invazija na Ukrajinu dešava se u trenutku kad se ova zemlja opredjeljivala za tranziciju prema čistoj energiji, a kako piše New York Times, ukrajinski potencijal za proizvodnju litija počeo je privlačiti globalnu pažnju. Ukrajina je prošle godine raspisala međunarodni tender za koncesije na nalazišta litija. U novembru 2021. godine, australska kompanija European Lithium objavila je da je u procesu osiguravanja prava za istraživanje na dva obećavajuća nalazišta litija, u regiji Donjeck i Kirovogradu. Istovremeno je i kineska kompanija Chengxin Lithium podnijela zahtjev za stjecanje prava na ista ta nalazišta litija.

- Možda to nije motivacija za invaziju, ali postoji razlog zašto je Ukrajina toliko važna za Rusiju. Uz poljoprivrednu proizvodnju, to je mineralna baza Ukrajine. Ova invazija dovodi te minerale u igru - kazao je za New York Times dr. Rod Šunover (Schoonover), osnivač Ecological Futures Group, organizacije fokusirane na sigurnosne implikacije globalnog ekološkog poremećaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.