IZVORI ENERGIJE

Prozori bi mogli imati funkciju solarnih panela

Stručnjaci iz kompanije Ubiquitous Energy su napravili providno fotonaponsko staklo

Solarni paneli. Printscreen

A. O.

17.5.2023

Sve je više onih koji se okreću čistijim izvorima energije, pa su solarne ploče sve omiljenije, a one se naročito instaliraju odvojeno od ostatka kuće.

Ipak, uskoro mogle da postanu neodvojivi elementi, na primjer stakla za prozore.

Stručnjaci iz kompanije Ubiquitous Energy su napravili providno fotonaponsko staklo, što znači da bi prozori uskoro mogli da vrše funkciju solarnih panela, prenosi PC Press.

Materijal je dobio ime UE Power, a u pitanju je staklo koje pored materijala za prozore može da služi i kao generator energije u mnogim drugim slučajevima, jer svaku površinu može da transformiše u malu solarnu ploču.

Novo staklo će prije svega poslužiti da zamijeni prozirne površine na zgradama, a kako bi se smanjio karbonski otisak ovih građevina.

Razlika u odnosu na standardne solarne panele je u tome što ove apsorbuju cijeli svjetlosni spektar, dok UE Power upija samo ultraljubičaste i blisko-infracrvene zrake. Iako je dakle manje efikasno, novo staklo bi na kraju ipak moglo da se primjenjuje u većem broju slučajeva, što bi doprinijelo smanjenju emisije štetnih gasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.