SIBIRSKI PERMAFROST

Zamrznuti crvi oživjeli poslije 46 hiljada godina

Poslije odmrzavanja poživjeli su još oko mjesec dana, ali su iza sebe ostavili stotine generacija potomaka

Crvi stari 46 hiljada godina otkriveni su u uzorku sibirskog permafrosta. Facebook

H. J. I.

29.7.2023

Crvi stari 46 hiljada godina otkriveni su u uzorku sibirskog permafrosta, tla koje je stalno zamrznuto. Poslije odmrzavanja poživjeli su još oko mjesec dana, ali su iza sebe ostavili stotine generacija potomaka.

Zamrznuti tokom posljednjeg ledenog doba

Otkriveni zaleđeni crvi savremenici su davno izumrlih vunenih mamuta. Zamrznuti su tokom posljednjeg ledenog doba, a pronađeni su prije nekoliko godina u uzorku sibirskog permafrosta s dubine od oko 40 metara.

Crvi su u tlu bili u kriptobiozi – stanju u kojem su metabolički procesi skoro potpuno zaustavljeni.

Naučnici su do sada imali dokaze da crvi mogu tako da provedu nekoliko decenija.

- Stvaraju šećer trehalozu, koja im nekako pomaže da zaštite DNK i proteine dok su u toj fazi odmora. Provjeravajući baze podataka, nismo mogli da pronađemo ni jednu genetsku sekvencu koja je jednaka onoj koju smo pronašli. To je nova vrsta - rekao je dr. Filip Šifer sa univerziteta u Kelnu.

Ostavili stotinjak novih generacija

Poslije odmrzavanja crvi su poživjeli mjesec dana, ali su iza sebe ostavili stotinjak novih generacija.

- Proučavajući ovu vrstu, upoređujući genome i gledajući kako su se prilagodili ekstremnim vremenskim uslovima, možemo mnogo da naučimo o konzervacijskoj biologiji. Možemo da naučimo stvari koje bi mogle da nam pomognu da možda spasimo ugrožene vrste i promislimo o mjerama zaštite i svim tim stvarima - kazao je Šifer.

Naučnici upozoravaju da bismo s globalnim klimatskim promjenama i otapanjem leda i permafrosta mogli da se suočimo s dosad nepoznatim vrstama.

- Ne odmrzavaju se samo ovi crvi, već i bakterije. Moglo bi biti opasnih stvari skrivenih tamo. Ne želim da izazivam paniku ili nešto tako, ali to je nešto što je moguće - istakao je Šifer.

Permafrost bi mogao da pored crva skriva i davno nestale vrste bakterija i virusa, koji bi mogli da izazovu globalne zdravstvene probleme poput pandemijie koronavirusa, upozoravaju naučnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.