EVOLUCIJA

Prvi znaci života na Zemlji otkriveni u vulkanu Santorini

Naučnici vjeruju da su to prvi predstavnici života na Zemlji

Vulkan na Santoriniju. vivesantorini.com

M. Z.

1.8.2023

U podmorju podmorskog vulkana na Santoriniju otkriveni su mikroorganizmi otporni na toplotu, a naučnici vjeruju da su to prvi predstavnici života na Zemlji, objavljeno je u najnovijoj zajedničkoj studiji naučnika iz Grčke, Njemačke i Kanade.

Aktivni krater

Rezultati njihove studije pokazuju da ovo specifično područje unutar aktivnog kratera Kolumbo, koji se smatra jednim od najvećih podmorskih vulkana, stvara posebnu nišu u kojoj mikroorganizmi mogu da izdrže toplotni stres i napreduju na temperaturama koje mogu da premaše i 120 stepeni.

Ovakvi ekstremni podmorski mikroorganizmi, kako se navodi, bili su prvi predstavnici života na Zemlji i odgovorni su za genezu geoloških struktura tokom evolucije i stvaranja svih trenutno poznatih ekosistema.

Vulkansko polje Santorinija pripada tzv. Helenskom vulkanskom luku, koji se sastoji od pet otoka u Egejskom moru - Metana, Miloš, Santorini, Nisiros i Kos i sadrži jedinstvene hidrotermalne otvore razvijene kao odgovor na subdukciju afričke ploče ispod, navodi se u studiji, prenosi Tanjug.

Naučnici vjeruju da su, od svih potencijalno nastanjivih sredina na Zemlji, podmorski vulkani s aktivnim hidrotermalnim otvorima poput ovog među najintrigantnijim, najekstremnijim i najizazovnijim sredinama za istraživanje porijekla i značaja zajednica podmorja i razvoj i održavanje života, kao i za otkrivanje vrijednih genetskih resursa.

Tokom istraživanja prvi put su ispitane mikrobne zajednice koje naseljavaju podmorsko dno vulkanskog sistema Santorini-Kolumbo.

Raznovrsni mikrobioti

- Otkrili smo prisustvo raznovrsne mikrobiote u ovom sistemu s jedinstvenim strategijama prilagođavanja, uključujući otporne oblike da izdrže toplotni stres, kao što su endospore - navode istraživači.

U studiji se dodaje da se nadaju da će im daljnje istraživanje dubokog podmorskog dna omogućiti da saznaju više o faktorima koji oblikuju i ograničavaju život u dubokom podmorskom dnu aktivnih vulkanskih sistema i da otkriju nove faktore o evoluciji života na Zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.