VELIKO OTKRIĆE

Na Jupiterovom mjesecu Evropi pronađen još jedan ključan element za život

Čini se da podzemni okean Evrope sadrži značajne količine ugljikovog dioksida, ključnog elementa za život.

Jupiterov mjesec Evropa. Instagram

M. Z.

22.9.2023

Svemirski teleskop ''James Webb'' pronašao je dokaz o prisutnosti ključnog elementa za razvoj života na Jupiterovom mjesecu Evropi - ugljikov dioksid u okeanu ispod njene ledene površine.

Naučnici su došli do izvanrednog otkrića u vezi s Jupiterovim mjesecom Evropom zahvaljujući svemirskom teleskopu ''James Webb'' (JWST). Čini se da podzemni okean Evrope sadrži značajne količine ugljikovog dioksida, ključnog elementa za život.

Dvije odvojene istraživačke grupe, analizirajući JWST podatke, došle su do tog istog zaključka. Studije vezane za ta istraživanja su objavljene u časopisu ''Science''. Jednu je vodio Džeronimo Viljanuva (Geronimo Villanueva) iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, a drugu Samanta Trumbo (Samantha) sa Univerziteta Cornell.

Čini se da ugljikov dioksid migrira prema ledenoj površini Evrope, a najviše koncentracije pronađene su u području poznatom kao Tara Regio. Taru Regio karakterizira haotičan teren, obilježen jamama, grebenima, pukotinama i kupolama, a vjeruje se da je nastala zbog interakcija s podzemnim okeanom tokom miliona godina.

Najjači signal dolazi iz haotičnog terena, koji je geološki svježiji od ostalih područja Evrope, što znači da je vrlo vjerovatno da je ovaj materijal nov i da mora doći iz unutrašnjosti, pojašnjava Viljanuva.

Štaviše, povišeni nivoi ugljikovog dioksida u drugim dijelovima haotičnog terena ne odgovaraju onome što bi se očekivalo da je dovedeno iz vanjskih izvora poput kometa.

Nova otkrića obećavaju potencijalnu nastanjivost podzemnog okeana Evrope. Ugljik je temeljni element za sve poznate oblike života, a služi kao građevni blok za složene organske molekule. Trumbo pak naglašava važnost razumijevanja kako je ugljik stigao na Evropu, njegove količine i oblika.

Ugljik je biološki ključan element, stoga je važno otkriti kako je dospio na Evropu, koliko ga ima i u kojem je obliku tamo, kaže.

Iako je JWST do sada proveo samo jedno ispitivanje Evrope, postoje planovi za tri dodatna promatranja. Očekuje se da će ti nadolazeći pogledi pružiti sveobuhvatnije razumijevanje površinskog sastava Evrope i potencijala za nastanjive uvjete unutar okeana tog nauci izuzetno zanimljivog Jupiterovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.