OBRTNI MOMENT

„Pijesak“ obložen željezom teče uzbrdo

Naučnici su nedavno otkrili kako da natjeraju materijal sličan pijesku da teče unazad uzbrdo bez premotavanja vremena

Mikroroleri. YouTube

M. Z.

26.9.2023

Ako vidite da se zrnca pijeska kotrljaju uzbrdo, može vam se oprostiti ako ste pomislili da gledate film naučne fantastike.

Međutim, naučnici su nedavno otkrili kako da natjeraju materijal sličan pijesku da teče unazad uzbrdo bez premotavanja vremena.

Mikroskopska zrnca

Istraživači s Univerziteta Lihaj u Sjedinjenim Državama napravili su sićušne čestice koje nazivaju „mikroroleri“ oblažući željezo-oksidom mikroskopska zrnca plastike polimetil-metakrilata, piše Science Alert.

Aktiviranje rotirajućeg magnetnog polja u blizini gomile tih čestica izazvalo je obrtni moment kod svakog pojedinog mikrorolera. Zajedno s fluktuacionom atrakcijom između zrnaca, „pijesak“ je krenuo naviše i čak prevazišao prepreke usljed gravitacione sile.

To dejstvo je toliko neočekivano da su istraživači morali da smisle nove termine kako bi ga opisali. Tok naviše je nazvan negativnim uglom mirovanja, koji je prouzrokovan negativnim koeficijentom frikcije koji zapravo potiče kretanje, a ne usporava ga, kao što se obično dešava.

Budući da je magnetna obrtna sila primijenjena na ove mikrorolere, oni rotiraju oko svojih osa, primoravajući čestice da se privremeno udruže i djeluju jedinstveno. To kotrljanje i zatim kohezija omogućavaju zrncima da idu uzbrdo.

Snažnije magnetno polje znači veću koheziju, kažu istraživači, tako da zrnca dobivaju veću trakciju i kreću se brže. Kolektivni efekti su nemogući ako zrnca prosto djeluju nezavisno.

Istraživanje je u početnoj fazi, ali ima mnogo mogućih primjena. Naučnici bi mogli kontrolirati način na koji se supstance miješaju ili razdvajaju. Ovaj pristup bi se mogao koristiti i u mikrorobotici, možda za dostavu ljekova.

Prave im male stepenice

To je sve budućnost, a istraživači sad rade na konstrukciji malih stepenica kako bi ta zrnca čudnog kretanja mogla da se penju. Dio istraživanja je pitanje da li ovi mikroroleri mogu da se penju na prepreke, i odgovor je da mogu, kaže hemijski i biomolekularni inžinjer Džejms Gilkrist, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.