NAJRANIJA PROIZVODNJA

Stare su 5.000 godina: Otkrivene zapečaćene posude s ostacima vina iz starog Egipta

Arheolozi su krčage s vinom pronašli u kraljevskoj nekropoli Um el kaab, u grobnici kraljice Merneit

Posude stare 5.000 godina. X

M. Z.

5.10.2023

Arheolozi su u Egiptu otkrili stotine antičkih posuda s ostacima vina starog 5.000 godina, piše ''Newsweek''.

Njemački institut

Tim istraživača otkrio je zapečaćene posude s vinom, za koje misle da nisu nikad otvorene, kao i dobro očuvane košpice grožđa u kraljevskoj nekropoli Um el kaab, saopćilo je ministarstvo turizma i antikviteta Egipta.

Nekropola, koja se nalazi u blizini drevnog Abidosa, mjesto je s nekoliko kraljevskih grobnica iz ranog dinastičkog perioda, koji je trajao otprilike četiri vijeka oko početka 3. milenija prije nove ere. Iskopavanjima na tom nalazištu od sedamdesetih godina bavi se Njemački arheološki institut iz Kaira.

- Otkrivene su zapečaćene, netaknute posude s vinom, s dobro očuvanim košpicama grožđa. To ima potencijal da značajno poboljša naše razumijevanje najranije proizvodnje vina, njegovog korištenja i trgovine u antičkom Mediteranu - rekla je za ''Newsweek'' Emlin Dod, profesorica Instituta za klasične studije Univerziteta u Londonu koja nije povezana s otkrićem.

Hronološke prekretnice

- Izvanredna starost ovog materijala utječe na ključno shvatanje hronoloških prekretnica, jer se znanje o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina širilo jugozapadno od mjesta gdje se vjeruje da je nastalo, na prostoru današnje Gruzije, Jermenije i Irana, pa preko Male Azije do Egipta - dodala je ona.

Otkriće ovoliko starih vinskih posuda je veoma rijetko, a još je rjeđe otkrivanje zapečaćenih posuda s vinom. Sama činjenica da su netaknute utjecat će na razmatranje o tome kako prikupiti podatke o tom vinu.

Analize posuda i njihovog sadržaja mogle bi nam dati značajne podatke o proizvodnji vina tog perioda.

- Analize ostataka u posudama, naprimjer, mogle bi pokazati kakav je bio hemijski sastav vina koje je nekad bilo unutra, što bi moglo da otkrije okus i aditive koje su koristili. Primjera radi, Rimljani su kasnije dodavali začine, med i morsku vodu da promijene okus - rekla je Dod.

Egipatska vladarica

Posude za vino otkrivene su u grobnici kraljice Merneit, misteriozne egipatske vladarice iz Prve dinastije, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.