ISTRAŽIVANJA

Koliko tektonskih ploča ima Zemlja: "Kontineti ponekad tonu, neki dio će otpasti u omotač"

Dok geolozi razjašnjavaju ovu dinamičnu slagalicu, Zemljine pokretne ploče kreiraju neke fascinantne scenarije

Pored sedam veoma velikih, postoji još pet malo manjih ploča. Facebook

E. Ag.

15.10.2023

Prije nekoliko milijardi godina Zemljina površina je bila more istopljenih stijena. Dok se ta krčkajuća magma polako hladila, formirana je kontinuirana, kamena ljuska sa gušćim mineralima koji tonu u unutrašnjost planete i manje gustim mineralima koji se izdižu na površinu.

- Tako su formirane ploče na površini Zemlje. Ploča je kora, a onda malo omotača ispod... ispod toga je slabiji materijal - kaže Ketrin Rikert iz Okeanografskog instituta „Vuds houl“ u Masačusetsu.

Vreo i pokretan materijal

Taj slabiji materijal je vreo i pokretan. Razlika u jačini između ovih slojeva omogućava preklapajućim pločama da se kreću – sudarajući se, razilazeći i stružući jedna o drugu. U ovim zonama nastaju jazovi i planine, i počinje život vulkana i zemljotresa, piše Live Science.

Većina geologa se slaže da postoji između 12 i 14 „primarnih“ ploča koje pokrivaju najveći dio Zemljine površine, kaže Saskija Goz sa Londonskog imperijalnog koledža. Svaka ima površinu od barem 20 miliona kvadratnih kilometara, a najveće su Sjevernoamerička, Afrička, Euroazijska, Indo-australska, Južnoamerička, Antarktička i Pacifička.

Najmonumentalnija od njih je Pacifička ploča, koja zauzima zapanjujućih 103,3 miliona kvadratnih kilometara, a odmah poslije nje je Sjevernoamerička sa 75,9 miliona kvadratnih kilometara.

Pored sedam veoma velikih, postoji još pet malo manjih ploča: Filipinska, Kokos, Naska, Arapska i Huan de Fuka. Neki geolozi smatraju Anadolijsku (dio veće Euroazijske) i Istočnoafričku ploču (dio Afričke) posebnim entitetima, pošto se pomjeraju brzinama koje se jasno razlikuju od brzina glavnih ploča.

Cijepanje u manje fragmente

Stvari se još komplikuju kad pogledate njihove granice, gdje tektonika ploča izaziva cijepanje u manje fragmente - mikroploče. One imaju površinu manju od milion kvadratnih kilometara i neki naučnici procjenjuju da ih ima oko 57. Međutim, one obično nisu na mapama, što je odraz neizvjesnosti u pogledu načina njihovog nastanka.

- Broj mikroploča će nastaviti da se mijenja u zavisnosti od toga kako ih različiti naučnici definišu i dok saznajemo više o načinu i mjestu deformacije na granicama ploča - kaže Goz.

Dok geolozi razjašnjavaju ovu dinamičnu slagalicu, Zemljine pokretne ploče kreiraju neke fascinantne scenarije. Pacifička ploča je vjerovatno najbrža, pomjerajući se sjeverozapadno 7-10 centimetara godišnje.

- To brzo kretanje je posljedica okolnog prstena subdukcionih zona, poznatog kao Vatreni pojas, gdje gravitacione sile vuku ploče u dubinu Zemlje - rekla je Rikert, dodajući da konstantno kretanje možda čak konzumira kontinente, piše Nauka.rs. 

- Mislimo da kontineti ponekad tonu i da će neki dio stvarno otpasti u omotač - dodala je ona.

S obzirom na to da su u igri tako strašne sile, kako će pločama pokrivena površina naše planete izgledati za nekoliko milijardi godina, ostaje misterija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.