DAT ĆE MNOGE ODGOVORE

Na Zemlju je pao komad najopasnijeg asteroida: Evo gdje je sletio i zašto je naučnicima vrlo zanimljiv

Kapsula je u nedjelju puštena padobranom na poligon za testiranje i obuku ministarstva odbrane u Utahu

Asteroid Benu. YouTube

M. Z.

26.9.2023

Komad najopasnijeg asteroida poznatog čovjeku sletjet će na Zemlju ove sedmice kada padne na tlo u SAD, u Utahu. Stijene i prašina dolaze s asteroida Banu (Bennu); asteroid koji ima oblik zvrka širok je otprilike 500 metara. 

Gomila stijena

Sastoji se od gomile stijena povezanih gravitacijom, a kao objekt blizu Zemlje, što znači da se nalazi unutar oko 7,4 miliona km od Zemljine orbite, najopasniji je poznati ''potencijalno opasni'' asteroid.

Naučnici su utvrdili da postoji šansa 1 prema 2.700 da će Benu utjecati na Zemlju između 2175. i 2199. godine, pa, iako su to prilično dobri izgledi, definitivno ne žele potpuno zanemariti ovaj asteroid. U nastojanju da sazna više o asteroidu, NASA je 2016. lansirala svoju svemirsku letjelicu OSIRIS-REx kako bi otputovala u Benu i prikupila uzorak kamenja i prašine s površine.

Sletio u nedjelju

Kapsula je u nedjelju puštena padobranom na poligon za testiranje i obuku ministarstva odbrane u Utahu. Misija je provedena s ciljem pomoći naučnicima u istraživanju kako su planete nastale i kako je nastao život, kao i poboljšanja našeg razumijevanja asteroida koji bi mogli biti u opasnosti da udare u Zemlju.

Profesor Dante Laureta (Lauretta), glavni istraživač misije, objasnio je značaj misije komentirajući:

- Kada vratimo 250 grama asteroida Benu natrag na Zemlju, promatrat ćemo materijal koji je postojao prije naše planete, možda čak i neke tvari koje su postojale prije našeg Sunčevog sistema.

Laureta je za BBC rekao i sljedeće:

Izbjeći kontaminaciju

- Pokušavamo spojiti naše početke. Kako je nastala Zemlja i zašto je nastanjiv svijet? Odakle su okeani dobili vodu; odakle je došao zrak u našoj atmosferi; i što je najvažnije, koji je izvor organskih molekula koje čine sav život na Zemlji?

Nakon što kapsula sleti na Zemlju, pokupit će je tim OSIRIS-REx i odnijeti u posebnu prostoriju kako bi se izbjegla kontaminacija. Dušik će se koristiti za uklanjanje kisika i vlage iz spremnika s uzorkom, nakon čega će se uzorak odnijeti u NASA-in svemirski centar ''Johnson'' kako bi naučnici mogli početi raditi na istraživanju materijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.