"BOLI SVAKI KORAK"

Astronaut otkrio kako izgleda povratak na Zemlju poslije 371 dana u svemiru

Prvih nekoliko dana po povratku, um ti je bistar, ali tijelo ne odgovara na njegove komande onako kako želiš, rekao je Frenk Rubio, američki rekorder

Frenk Rubio, američki astronaut. NASA/Bill Ingalls

E. Ag.

15.10.2023

Navikavanje na gravitaciju Zemlje poslije 371 dana provedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) nije nimalo lako, rekao je Frenk Rubio, američki astronaut, prenosi Phys.org.

- Hodanje je bilo bolno prvih dana. Posebno bole tabani i krsta. Mislim da je razlog bola činjenica da donji dio leđa sada pridržava polovinu težine tijela – rekao je on na konferenciji u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Navikavanje na gravitaciju 

Rubio, sin migranata iz Salvadora, otišao je u orbitu na šest mjeseci, a vratio se poslije nešto više od godinu.

- Činjenica da je trebalo da provedem cijelu godinu zgrčen u svemiru za mene je bila neka vrsta mučenja, jer sam ja čovjek koji voli da bude napolju. Ali to je bila misija. Nakon što je produžena, napravio sam mentalni preokret i rekao sebi: „Ovo je moj svijet i moram da se nosim sa tim“ - rekao je on.

Kako kaže, navikavanje na gravitaciju nije baš jednostavno.

- Prvih nekoliko dana po povratku skrećeš lijevo ili desno iako pokušavaš da ideš pravo. Um ti je bistar, ali tijelo ne odgovara na njegove komande na način koji to očekuješ - rekao je Rubio.

Astronaut dodaje da je tokom boravka na MSS-i uspio da uzgoji paradajz, piše Nauka.rs.

- Mislim da je to prvi paradajz u svemiru - rekao je on.

Najviše vremena proveo u orbiti

Rubio je u orbitu otišao ruskom letjelicom Sojuz MS-22, zajedno sa astronautima Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom. Oni su poletjeli sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu 21. septembra 2022. Misija je trebalo da traje šest mjeseci, ali je 14. decembra otkriveno da curi rashladna tečnost iz Sojuza, zbog čega je ta letjelica vraćena na Zemlju bez posade, a njihova misija je produžena. Sletjeli su u Kazahstan 27. septembra 2023.

Zbog ove misije Rubio je postao američki astronaut koji je najviše vremena proveo u orbiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.