STUDIJA

Sunce će postati najvažniji izvor energije, ali postoje četiri prepreke

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uveliko olakšati smanjenje ugljika

Je li energetski sektor dosegao prekretnicu. Facebook

E. Ag.

19.10.2023

Sunce će vjerovatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, kažu britanski naučnici u nedavno objavljenom istraživanju.

Napredak obnovljivih izvora energije

Energetski sektor je možda dosegao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja kompanija kako bi je učinili pristupačnijom, rekli su naučnici sa Koledža Exeter i University College London.

- Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične - izjavila je voditeljica istraživanja dr. Femke Nijse iz Exeterovog instituta za globalne sisteme u saopćenju za javnost.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uveliko olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju, navodi se u saopćenju, piše Hina, prenosi Index.hr.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez potpore ambicioznijih klimatskih politika, naučnici upozoravaju da bi "prepreke" to još uvijek mogle spriječiti.

Četiri prepreke dominaciji solarne energije

Naučnici su identificirali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno finansiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se stoga trebale manje usredotočiti na sam prijelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju naučnici.

To uključuje osiguranje snabdijevanja energijom kada sunca nema, naprimjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Naročito bi afričke zemlje trebale pristup finansiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati opskrbne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, o kojima ovisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi diljem svijeta, mora se ublažiti, rekli su naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.