UPOZORENJE METEOROLOGA

Ova godina je najtoplija u historiji, a evo kakva će biti sljedeća

Oktobar je imao najvišu prosječnu globalnu temperaturu otkako se mjeri vrijeme i već je peti mjesec zaredom u kome padaju svi rekordi

Prijeti nam globalno zagrijavanje. Reuters

M. Z.

10.11.2023

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar otkako se mjere temperature, a s tim rezultatom vrlo je vjerovatno da će 2023. biti godina s najvišom prosječnom temperaturom otkako postoje meteorološki podaci, saopćio je Servis za klimatske promjene Kopernik (C3S) Evropske unije.

Temperaturne anomalije

- Oktobar 2023. imao je izuzetne temperaturne anomalije i pratio je četiri mjeseca u kojima su svi rekordi globalnih temperatura probijeni. Možemo sa skoro potpunom sigurnošću reći da će 2023. biti najtoplija godina otkako se mjere temperature. Ta temperatura je 1,43 stepena iznad prosjeka u preindustrijskom dobu. Potreba za hitnom i ambicioznom klimatskom akcijom nikad nije bila veća - rekla je Samanta Burdžes, zamjenica direktora Kopernika, u saopćenju.

Kako navodi ovaj servis, oktobar 2023. bio je najtopliji kada je riječ o globalnoj temperaturi, koja je bila 15,3 stepena, što je 0,85 stepeni više od prosjeka za oktobar od 1991. do 2020. Temperatura je bila i 0,4 stepena viša od prethodnog rekorda postavljenog u oktobru 2019. Globalna temperaturna anomalija bila je najveća poslije septembra 2023. Cijeli mjesec bio je 1,7 stepeni topliji od procjena za period od 1850. do 1900.

- Kada je riječ o ovoj kalendarskoj godini, od januara do oktobra, prosječna globalna temperatura je najviša otkako imamo podatke, za 1,43 stepena je viša od prosječne temperature od 1850. do 1900. i 0,1 stepen je viša od prosječne temperature 2016. godine, koja je bila najtoplija - navodi Kopernik.

Da će 2023. najvjerovatnije biti najtoplija godina u historiji, poručila je i Svjetska meteorološka organizacija (SMO) pri Ujedinjenim narodima (UN). Kako dodaju, El Ninjo će trajati od aprila 2024., što će dovesti do daljnjeg skoka u temperaturama.

Utjecaj El Ninja

- Utjecaj El Ninja se na globalnu temperaturu osjeća obično godinu kasnije, pa će sljedeća godina možda biti još toplija od ove. Iako je El Ninjo prirodan fenomen, dešava se u kontekstu klimatskih promjena na koje utječu ljudske aktivnosti. Ekstremne pojave poput vrelih valova, suša, šumskih požara, jakih kiša i poplava bit će još gore u nekim regionima - rekao je Peteri Talas, šef SMO, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.