ZANIMLJIVO

Povećane temperature doprinose poremećajima povezanim s drogom i alkoholom

Istraživači su otkrili da su odlasci u bolnicu zbog zloupotrebe supstanci dijelom izazvani višim temperaturama

Temperature povezane s porocima. Instagram

M. Z.

5.10.2023

Istraživači su otkrili da su odlasci u bolnicu zbog zloupotrebe supstanci dijelom izazvani višim temperaturama, dok klimatske promjene možda pogoršavaju taj problem.

Klimatske promjene

Odlasci u bolnicu zbog poremećaja povezanih sa zloupotrebom supstanci izazvani su povećanim temperaturama, a moguć je daljnji utjecaj rastućih temperatura zbog klimatskih promjena, kažu naučnici s Fakulteta za javno zdravlje Kolumbijskog univerziteta, a prenosi EurekAlert.

U proteklim decenijama postoji rastuća tendencija teškog opijanja i smrtnih slučajeva i bolesti povezanih s alkoholom u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito među sredovječnim i starijim osobama. Broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja povećao se više od pet puta od kraja 20. stoljeća.

Istraživači su ispitali vezu između temperature i odlazaka u bolnicu zbog alkohola i drugih droga, uključujući kanabis, kokain, opioide i sedative u državi Njujork.

Psihoaktivne supstance

Koristili su podatke iz 671.625 odlazaka u bolnicu zbog alkohola i 721.469 zbog psihoaktivnih supstanci tokom 20 godina i sveobuhvatnu evidenciju dnevnih temperatura i relativne vlažnosti. Pomoću statističkog modela su poređeni dani s visokim temperaturama i bliski dani s nižim temperaturama u cilju razumijevanja utjecaja kratkoročnih klimatskih fenomena kao što su periodi povećane toplote.

Zaključak je da što su više temperature, to je više odlazaka u bolnicu zbog poremećaja povezanih s alkoholom. To je možda posljedica više vremena provedenog napolju baveći se rizičnijim aktivnostima, konzumirajući više supstanci u prijatnijim vremenskim prilikama, znojeći se više i tako dehidrirajući više, ili vozeći pod dejstvom.

Daljnje istraživanje bi moglo ispitati ulogu postojećih zdravstvenih stanja pogoršanih zloupotrebom alkohola i/ili supstanci u kombinaciji s rastućim temperaturama.

Svijest o rizicima

Autori primjećuju da je njihova studija možda potcijenila vezu između rasta temperature i poremećaja povezanih sa zloupotrebom supstanci zato što su najteži poremećaji možda rezultirali smrću prije nego što je odlazak u bolnicu bio moguć.

U međuvremenu, naučnici i zvaničnici zaduženi za javno zdravlje mogu nastojati na intervencijama kao što je kampanja razvijanja svijesti o rizicima od povećanih temperatura u pogledu (zlo)upotrebe supstanci. Potrebna je proaktivna pomoć za ranjive grupacije tokom perioda povećanih temperatura, piše Telegraf.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.