RUTINSKA PROCEDURA

Bežični biorazgradivi flaster prati rad srca

Uređaj može da prenosi srčane podatke kliničarima i može da osigura funkciju pejsmejkera ako je potrebno

Biorazgradivi flaster. Northwestern University

E. Ag.

7.2.2024

Istraživači s Univerziteta Northwestern razvili su uređaj za praćenje rada srca koji je namijenjen za upotrebu kod pacijenata koji su pretrpjeli srčani udar.

Mekani i fleksibilni flasteri mogu da se pričvrste na vanjski dio srca tokom rutinske procedure, ali ne zahtijevaju drugu proceduru da bi se uređaj kasnije uklonio, jer je potpuno biorazgradiv.

Niz mikroelektroda

Flaster je providan i tako bi trebalo da omogući kliničarima da slikaju srce, dok niz mikroelektroda u njemu pomaže da se prati srčana aktivnost u smislu optičkog i električnog mapiranja srčane dinamike. Uređaj može da prenosi srčane podatke kliničarima i može da osigura funkciju pejsmejkera ako je potrebno.

Bolesti srca su glavni izvor smrti kod starije populacije. Istraživači koji stoje iza ove najnovije tehnologije izvještavaju da skoro 700.000 ljudi u SAD umre svake godine od srčanih bolesti, a od toga se gotovo jedna trećina smrti dogodi u mjesecima neposredno nakon ozbiljnog srčanog događaja, kao što je infarkt, uglavnom zbog komplikacija koje se javljaju nakon početnog događaja. Imajući ovo na umu, jasna je važnost pažljivog praćenja ovih pacijenata nakon takvog srčanog događaja, piše Medgadget.com, prenosi PCPress.

- Mnogi smrtni slučajevi koji se javljaju nakon operacije srca ili srčanog udara mogli bi se spriječiti ako bi ljekari imali bolje alate za praćenje i liječenje pacijenata u delikatnim sedmicama i mjesecima nakon ovih događaja - rekao je Lujao Lu, istraživač uključen u studiju, te dodao:

- Alatka razvijena u našem radu ima veliki potencijal da odgovori na nezadovoljene potrebe u mnogim programima fundamentalnih i translacionih istraživanja srca.

Monitoring i liječenje 

Ova pitanja su inspirisala ove istraživače da razviju uređaj koji može pomoći u praćenju i čak liječenju ovih komplikacija kako se pojave. Ideja je da se uređaj može pričvrstiti na vanjski dio srca tokom procedure za liječenje početne srčane epizode, a zatim može da ostane na mjestu tokom narednih sedmica i mjeseci. Međutim, pametno, tehnologija neće zahtijevati naknadnu operaciju da bi se ponovo uklonila, jer je potpuno bioresorbabilna.

- Nekoliko ozbiljnih komplikacija, uključujući atrijalnu fibrilaciju i srčani blok, mogu da prate operacije srca ili terapije zasnovane na kateterima - rekao je Igor Efimov, drugi istraživač uključen u studiju te naveo:

- Trenutni posthirurški monitoring i liječenje ovih komplikacija zahtijevaju sofisticiraniju tehnologiju od trenutno dostupne. Nadamo se da naš novi uređaj može da zatvori ovaj jaz u tehnologiji. Naš prolazni elektronski uređaj može mapirati električnu aktivnost s brojnih lokacija na atriju, a zatim isporučiti električne stimulanse s mnogih lokacija kako bi zaustavio atrijalnu fibrilaciju čim ona počne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.