JAPAN

Kitovi ubice pobjegli iz ledenog kaveza!

Desetak orki bilo je zarobljeno u pukotini u ledu kraj obala Japana, gdje su panično pokušavali da ugrabe zrak

Kitovi se spasili. X

M. Z.

8.2.2024

Grupa od desetak kitova ubica uspjela je da se oslobodi iz pukotine u ledu na moru u blizini grada Rausu na poluotoku Širetoko, saopćili su japanski zvaničnici. Zarobljene orke primijećene su početkom sedmice.

Snimak kitova ubica kako panično pokušavaju da ugrabe zrak objavljen je na japanskoj televiziji, što je izazvalo veliku reakciju javnosti. Mnogo grupa zaštitnika životinja zahtijevalo je da im se hitno pomogne, a jedna od njih pokrenula je i peticiju o hitnom slanju ledolomca u taj dio mora, prenio je BBC.

- Vidio sam oko 13 kitova ubica koji glave izbacuju kroz pukotinu u ledu. Čini se da se bore kako bi udahnuli malo zraka. Djelovalo je kao da je tu i troje ili četvoro mladunčadi - rekao je za NHK aktivista koji je i napravio video.

Međutim, predstavnici Obalske straže danas su javili da djeluje kao da su se orke oslobodile ledenog kaveza jer je led dijelom nestao.

- Vjerujemo da su uspjeli sigurno pobjeći - rekao je jedan zvaničnik.

Za razliku od većine velikih morskih sisara, orke ne mogu da ostanu dugo pod vodom, već moraju da izađu na površinu svakih nekoliko minuta, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.