KOMERCIJALNA STOKA

Kineski naučnici prvi put klonirali tibetanske koze

Očekuje se da će program kloniranja pomoći u izboru najboljih jedinki tibetanske rase koza

Tibetanska koza. Instagram

M. Z.

28.2.2024

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa posljednjih godina degenerirala.

Kako bi spriječila gubitak životinja važnih za lokalnu privredu, vlada sjeverozapadne kineske provincije Ćinghaj od 2018. godine provodi istraživački program o primjeni tehnologije embrionalnog inženjeringa na tibetanskim jakovima i kozama, prenio je kineski portal "People's Daily".

Očekuje se da će program kloniranja pomoći u izboru najboljih jedinki tibetanske rase koza, očuvanju njihove populacije i povećanju prihoda lokalnih farmera i stočara.

Kao dio istraživanja, stručnjaci su odabrali četiri odrasle jedinke i koristili njihove ćelije za stvaranje klonova.

Kao rezultat toga, dobili su dvije zdrave klonirane koze koje su težile oko 3,5 kg svaka.

Prema naučnicima, uspješno kloniranje jedinki najjačih i najprilagođenijih za život u uvjetima visoravni je veliki napredak u tehnologiji uzgoja tibetanskih koza i pomoći će njihovoj rasi da povrate prilagodljivost i izbjegnu degeneraciju.

Kako je saopćeno, u SAD su naučnici uspješno klonirali vrstu crnonogog tvora, koja je na listi ugroženih vrsta, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.