REVOLUCIONARNO

Ubrizgana molekula ubrzava zarastanje rana dva i po puta

Korištenje neuropeptida CGRP može pomoći u liječenju oštećenog tkiva i regeneraciji mišića, pokazalo je istraživanje u Australiji

Zarastanje rana. Instagram

M. Z.

2.4.2024

Naučnici su otkrili ključan korak u zarastanju rana, koji je onesposobljen kod bolesti poput dijabetesa. Što je još važnije, uspjeli su da ubrizgavanjem molekula uključenog u zarastanje tkiva drastično ubrzaju te procese – zarastanje rana dva i po puta, a regeneraciju mišića 1,6 puta.

Životinjski modeli

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Nature, rađeno je na životinjskim modelima.

- Ovo otkriće moglo bi transformirati regenerativnu medicinu jer baca novo svjetlo na ključnu ulogu senzornih neurona u organizaciji oporavka i regeneracije tkiva, što daje nadu - rekao je glavni istraživač studije Mikael Martino, vanredni profesor Australskog instituta za regenerativnu medicinu Univerziteta Monaš, prenosi ScienceDaily.

Nociceptori, neuroni koji osjećaju bol, upozoravaju nas na potencijalno opasne stimuluse u tkivu poput štete na tkivu, zapaljenja, temperature i pritiska. Istraživači su otkrili da tokom procesa liječenja krajevi senzornih neurona rastu u povrijeđenu kožu i mišićno tkivo, komunicirajući s imunoćelijama preko neuropeptida nazvanih CGRP.

- Izuzetno je što ovi neuropeptidi djeluju na imunoćelije tako što ih kontroliraju i pokreću zarastanje poslije povrede - rekao je Martino u saopćenju Univerziteta Monaš.

Otkrili su da su senzorni neuroni ključni za stvaranje CGRP jer, kada se uklone, to smanjuje broj CGRP i značajno zaustavlja zarastanje kože i regeneraciju mišića.

Regeneracija mišića

Kada su naučnici miševima s neuropatijom sličnom onoj kod dijabetičara dali CGRP, to je dovelo do ubrzanog zarastanja rana i regeneracije mišića.

- Ovo je velika nada za regenerativnu medicinu, posebno za liječenje tkiva koja sporo zarastaju i za hronične rane - rekao je prof. Martino, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.