POČEO 1. APRILA

Ruski naučnik kategoričan: Retrogradni Merkur nema utjecaj na svakodnevni život

Naučno govoreći, Merkur ne mijenja pravac svog kretanja, nastavlja da kruži oko Sunca kao i obično

Instagram

E. Ag.

3.4.2024

Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji nema nikakav utjecaj na planeti, kao ni na ljudsko zdravlje ili njihovu sudbinu, rekao je Dmitrij Bisikalo, direktor Astronomskog instituta Ruske akademije nauka i umjetnosti.

- Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji se javlja kada se čini da se planeta Merkur kreće unazad na svom orbitalnom putu. Ovo je optička iluzija koju izazivaju različite orbitalne brzine Zemlje i Merkura. Naučno govoreći, Merkur ne mijenja pravac svog kretanja, nastavlja da kruži oko Sunca kao i obično. Zbog toga je to retrogradno kretanje Merkura ništa više od stvari percepcije na Zemlji, bez ikakvog fizičkog utjecaja na našu planetu i njene stanovnike - rekao je on za Tass.

Bisikalo naglašava da ne postoji nijedan naučni dokaz da retrogradni Merkur ima ikakav utjecaj na komunikaciju, tehnologiju ili međuljudske odnose.

- U astronomiji i fizici nema dokaza da položaj Merkura u svemiru ima direktan utjecaj na svakodnevni život ljudi. Interakcije između planeta solarnog sistema i Zemlje zasnovane su na gravitacionim silama koje su previše slabe na tim rastojanjima da bi imale primjetan utjecaj na pojedinačne ljudske akcije i odluke - objasnio je naučnik.

Retrogradni Merkur je počeo 1. i trajat će do 25. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.