PREKO 100.000 OTKAZA

Koliko dobiju otpušteni radnici Twittera, Googlea, Amazona

Izvještaj koji je sastavio CNBC, otkriva različite otpremnine koje slijede pogođenim radnicima

Ilon Mask, vlasnik Twittera. Twitter

E. T.

22.1.2023


Početak je godine i prošle su tri sedmice 2023. Za to vrijeme preko 100.000 radnika dobilo je otkaz u velikim tehnološkim kompanijama. 

Kolike su otpremnine

Iako je svijet bio u vanrednom stanju, tehnološke kompanije su tokom pandemije ostvarile rekordne profite. Kako bi uspjeli da izađu na kraj sa ogromnom potražnjom potrošača, ovi giganti su morali da uposle dodatnu radnu snagu. 

Ipak, kako je potražnja opala zbog normalizacije situacije sa koronavirusom, a globalna ekonomska kriza primorala potrošače da svoja sredstva sve više usmjeravaju u neophodne potrepštine, kompanije su primorane da sada uruče otkaze velikom broju radnika. Međutim, da li ste se ikada pitali kakve otpremnine ti radnici dobijaju?

Izvještaj koji je sastavio CNBC, otkriva različite otpremnine koje slijede pogođenim radnicima.

Kompanija Google

Alphabet, matična kompanija kojoj pripada Google, je u petak najavila da otpušta oko 12.000 zaposlenih, odnosno oko 6 posto svoje globalne radne snage. Podnesak SEC-u otkriva da će otpušteni radnici dobiti otpremninu u vrijednosti od 16 nedjelja rada, plus dvije nedjelje za svaku godinu koju su proveli u kompaniji. Pored toga, slijede im bonusi za prošlu godinu, plaćeno vreme za odmor i šest mjeseci zdravstvenog osiguranja.

Šta je s Amazonom

Početkom godine, Amazon je potvrdio planove za otpuštanje rekordne cifre od 18.000 radnika, što predstavlja oko 1,2 posto ukupnog broja zaposlenih. Amazon posluje širom svijeta, ali jedino smo upoznati sa otpremninama američkih radnika. Zaposleni koji će biti otpušteni su o tome obaviješteni 60 dana unaprijed, a na njima da odluče da li će nastaviti da dolaze na posao tokom tog perioda, jer će im kompanija svakako isplatiti te dane. Amazon će također ponuditi otpremninu u iznosu od nekoliko nedjelja rada, fiksnu isplatu za raskid ugovora, zdravstvene benefite, kao i pomoć pri traženju novog posla.

A, Meta?

Izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zukerbeg, je prošle godine podijelio otkaze za 11.000 zaposlenih, što je oko 13 posto ukupne radne snage. Otpuštenim radnicima je obećana otpremnina u iznosu od 16 nedjelja rada, kao dodatne dvije nedjelje za svaku godinu provedenu u kompaniji. Meta je također rekla da će pokriti troškove zdravstvenog osiguranja u trajanju od šest meseci, kao i da će pružiti imigrantsku podršku za one koji su imali radnu vizu.

Otpremnine u kompaniji Twitter

Novi vlasnik kompanije Twitter, Ilon Mask, je nakon akvizicije planirao da pokaže vrata polovini svoje radne snage. Ipak, broj koji je napustio Twitter je mnogo veći, jer su mnogi zaposleni sami dali otkaz, ne prihvatajući novu "hardkor" politiku rada. Mask je kasnije izjaio da je svim radnicima koji su napustili kompaniju ponuđena otpremnina u iznosu od tri mjeseca rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.