MOGU IH DETEKTOVATI

Evo načina da vaš telefon prepozna skrivene kamere

Pritisnite neki taster na njemu i posmatrajte ekran telefona

Kamera može biti skrivena bilo gdje. Twitter

A. O.

24.1.2023

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve pametniji, a možda niste znali to da su kamerice dobrog dijela današnjih smartphona u stanju da detektuju skrivene kamere.

Kako bi mogle da snimaju u uslovima slabog ili nikakvog osvetljenja, nadzorne kamere često koriste infracrveni spektar svjetla. Ljudsko oko ne može da ga vidi, ali kamerica telefona itekako može.

Kako provjeriti može li kamera vašeg telefona da detektuje infracrvenu svjetlost?

Daljinski upravljač

Možete izuzetno jednostavno da provjerite da li je kamera vašeg mobilnog ljubimca opremljena mogućnošću detekcije infracrvene svjetlosti, korištenjem daljinskog upravljača televizora.

Pokrenite kamericu telefona, pa je usmjerite prema daljinskom upravljaču TV uređaja. Pritisnite neki taster na njemu i posmatrajte ekran telefona.

Ako je vaša kamera u stanju da detektuje infracrvenu svjetlost, ona će se prikazati kao stalna ili pulsirajuća svjetlost.

Privatni smještaj

Pored toga, ako kamera na poleđini uređaja ne detektuje infracrvenu svjetlost, nije isključeno da to neće moći prednja, pa isprobajte i tu opciju, prenosi b92.

Detekcija infracrvene svjetlosti putem kamere telefona može biti korisna ako želite da provjerite da li postoji skrivena kamera u nekom AirBnB ili nekom drugom privatnom smještaju koji koristite, a ne smatrate ga pouzdanim. U takvim smještajima najbolje je što više zamračiti prostoriju, aktivirati kameru telefona i pregledati prostor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.