U SVEMIRU

Ruska letjelica gubi rashladnu tečnost: Opet se javio problem

Utvrđuje se razlog gubitka rashladne tečnosti. Poklopci između letjelice Progress 82 i ISS-a su otvoreni, saopćili su iz NASA-e

Letjelica Progress 82 stigla je na ISS 28. oktobra prošle godine. NASA

E. A.

13.2.2023

U decembru je saopćeno da letjelica Sojuz (Soyuz) MS-22 ima problem sa curenjem rashladne tečnosti. Međutim, sada je objavljeno da i  druga ruska svemirska letjelica, koja je spojena na Međunarodnu svemirsku stanicu, ima isti problem,

Ruska svemirska agencija Roskosmos (Roscosmos) je tokom vikenda potvrdila da je teretni svemirski brod Progress, koji je spojen s ISS-om, izgubio pritisak u kabini, američka svemirska agencija NASA je otkrila da je do gubitka pritiska došlo zbog curenja rashladne tečnosti.

- Utvrđuje se razlog gubitka rashladne tečnosti. Poklopci između letjelice Progress 82 i ISS-a su otvoreni, a temperature i pritisci na stanici su na normalnom nivou. Posada je informisana o problemu i nije ugrožena, nego nastavlja sa svojim uobičajenim operacijama na svemirskoj stanici", saopćeno je iz NASA-e.

Udar meteorida 

Letjelica Progress 82 stigla je na ISS 28. oktobra prošle godine, a trebala ju je napustiti 17. februara. Zasad nije poznato da li će Roskosmos nastaviti s prvobitno osmišljenim planom. Ova letjelica je dizajnirana da sagori u atmosferi nakon što se obave misije opskrbe, što znači da nema šanse da agencija na tlu analizira uzrok curenja. 

Problem je otkriven u vrijeme kada je stigla druga letjelica Progress i spojila se na ISS, odnosno manje od dva mjeseca nakon što je "procurio" ruski Soyuz MS-22. Do curenja je tada došlo dok su se komspnauti Dmitri Patelin i Sergej Prokopjev pripremali za sedmosatnu svemirsku šetnju. Roskosmos je kasnije incident pripisao udaru meteoroida.

Neadekvatna za transport ljudi

Ukoliko ne bude hitnih situacija, Roskosmos je ocijenio svemirsku letjelicu neadekvatnom za transport ljudi. Agencija će lansirati još jedan Sojuz ovog mjeseca kako bi se Patelin i Prokopjev mogli vratiti kući zajedno s NASA-inim astronautom Frankom Rubiom.

Međutim, incident s Progresom podiže sumnju u tvrdnju da je Sojuz MS-22 pogođen mikrometeoritom. Rusija nikad nije objavila snimke udara, a svemirski program ove zemlje ima historiju problema. Godine 2021. je Roskosmos okrivio softverski bug zbog kojeg se letjelica Nauka aktivirala i privremeno destabilizirala ISS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.