U TOKU TESTIRANJE

Uskoro prvi e-zavoj: Ubrzava zarastanje rane

Naučnici su razvili novi medicinski uređaj s potencijalom da unese revoluciju u liječenje

E-zavoj: Važno otkriće. Printscreen

E. Ag.

23.2.2023


Naučnici su razvili novi medicinski uređaj s potencijalom da unese revoluciju u liječenje, a riječ je o elektroterapijskom zavoju koji ubrzava zarastanje rana, nakon čega se na siguran način razlaže kada više nije potreban.

Inovativni zavoj je testiran na dijabetičkim ulkusima u eksperimentima na životinjama te je pokazao da ubrzava zarastanje za 30 posto. Ovo može biti veoma važno otkriće za dijabetičare čije rane mogu dovesti do loših ishoda, poput amputacije udova ili čak smrti.

Elektronski uređaj

Naučnik Giljermo A. Amir (Guillermo A. Ameer) je kazao da je u slučaju rane cilj ljekara da je što prije zatvore kako bi se izbjegle posljedice. Primjera radi, osobe s dijabetesom se teže bore s infekcijama, a takvi pacijenti trebaju efikasna rješenja. Jedno od njih bi mogao biti elektronski prilagodljivi zavoj koji se lako nanosi i efikasno zatvara rane te sprečava daljnje komplikacije.

Iako je riječ o elektronskom uređaju, komponente koje dolaze u dodir s ranom nestaju nakon završetka procesa liječenja, tako da se izbjegava oštećenje rane i tkiva.

U SAD od dijabetesa boluju milioni ljudi, a za mnoge od njih oštećenja nerava uzrokovana dijabetesom mogu dovesti do drugih medicinskih problema poput dijabetičkog čira na stopalu. Ove rane teško zarastaju i posebno su opasne zbog smanjene cirkulacije krvi usljed nivoa glukoze koja zadebljava stijenku kapilara.

Suzbijanje upale

Naučnici su istražili terapiju električnom stimulacijom kao moguće rješenje, jer vraćanje standardnih signala tijela pomoću električne struje pomaže u privlačenju esencijalnih hranjivih tvari potrebnih za zatvaranje upornih rana.

Cilj naučnika je bio da razviju udobniji proizvod za elektroterapiju koji bi se mogao koristiti kod kuće. Stvaranjem električnog okruženja oko rane ćelije brzo migriraju i regenerišu kožu dok suzbijaju upalu.

Revolucionarni sistem

Oni su razvili fleksibilan mali zavoj koji se brzo može omotati oko rane. Revolucionarni sistem koristi energiju dvije elektrode, jedna u obliku cvijeta je na rani, dok je druga na zdravom tkivu. Napaja ih zavojnica za prikupljanje energije koja sigurno prenosi podatke u realnom vremenu putem NFC tehnologije.

S ovim mogućnostima, uređaj se kontroliše bežičnim putem, a ljekari mogu odlučiti kada iskoristiti električnu simulaciju i pratiti proces zarastanja. Nakon što rana zaraste, elektroda se razlaže u tijelu i nema potrebe za uklanjanjem.

Naučnici sada namjeravaju koristiti zavoj na većim životinjama, a potom i na ljudima. Proces prelaska iz faze testiranja u upotrebu trebao bi biti brz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.