IME JEDNOG ZNAKA

Twitter dobija posebnu dozvolu da bude "X" u iOS App Store-u

Izuzetak bi mogao biti znak da Apple želi da zakopa ratnu sjekiru zakopanu sa vlasnikom

Novi znak X. Twitter

A. O.

3.8.2023

Twitter, koji se rebrendira kao X, sada je naveden kao X u iOS App Store-u, što sugeriše da je aplikacija dobila poseban tretman od Apple-a kako bi dozvolio ime od jednog znaka.

Preimenovanje je nakratko ometalo pravilo koje zabranjuje nazive aplikacija od jednog znaka u App Store-u - stvarni naziv aplikacije na iPhone-u i iPad-u se već pojavio kao X.

Izuzetak bi mogao biti znak da Apple želi da zakopa ratnu sjekiru zakopanu sa vlasnikom X-a Ilonom Maskom (Elonom Muskom). 

Optužio Apple 

Krajem prošle godine, tadašnji izvršni direktor Twittera optužio je Apple da je zaprijetio uklanjanjem aplikacije Twitter iz prodavnice. Nakon sastanka sa izvršnim direktorom Apple Timom Kukom, Mask je kasnije rekao da je to bio jednostavan "nesporazum".

Pored X rebrendiranja, kompanija je takođe ažurirala svoj slogan u prodavnici, od "to je ono što se dešava" do "osvjetlite svoju slavu!", fraza koju je Mask tvitovao.

Twitter je nespretno prelazio na X otprilike prošle nedjelje. Novi "privremeni" logo društvene mreže, koji je korisnik Twittera tvitovao Masku i koji sumnjivo liči na Unicode simbol, dodat je na sajt nakon što je Mask tvitovao o tome nekoliko puta dan ranije.

Odvratna verzija 

Simbol je sada malo trajniji jer je kompanija postavila njegovu odvratnu verziju sa jakim osvjetljenjem na vrh svog sjedišta u San Francisku.

Bivši zvanični nalog Twittera na mreži je takođe prešao na jednostavno @X nakon što je rukohvat preuzet od korisnika koji ga je imao od 2007. Ali kompanija još uvijek ima nešto da pokrije pre nego što se tranzicija završi. Naziv domena Twitter.com još uvijek ne preusmjerava na X.com (trenutno je obrnuto), Twitter Blue je i dalje Twitter Blue, a stranica za podršku kompanije je i dalje loša sa referencama na "Twitter", prenosi PC Press.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.