BUDUĆNOST JE TU

Predstavljen Cyber Dog 2: Pametni robot-psi oduševit će svijet

Iza njegove fizičke sposobnosti krije se pravo čudo - njegova inteligencija

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. M.

27.8.2023

Boston Dynamics aktivno radi na razvoju četvoronožnih robota koji su inspirirani psima iz 2005. godine.

Proizvođači uložu milijarde dolara u razvoj sve inteligentnijih i sposobnijih robota-pasa.

Najnovija kreacija kompanije Xiaomi, CyberDog 2 predstavila je veliki korak u ovom segmentu.

Dizajn CyberDog 2 sada, osim svog robotskog krutog izgleda, reflektuje uglađenu i samopouzdanu prisutnost dobermana. Sa nepogrešivim "ušima" koje mu daju dašak razigranosti, ovaj robo-pas izgleda stvarnije i manje mašinski, prenosi Luxlife.rs.

CyberDog 2 je visok 36,7 centimetara i težak je svega 8,9 kilograma te je ovaj četvoronožac veoma okretan. Koristeći Xiaomi najsavremenije mikro-aktuatore, on pokazuje niz složenih pokreta - od balansiranja na jednoj nozi do izvođenja dinamičnih preokreta.

Iza njegove fizičke sposobnosti krije se pravo čudo - njegova inteligencija. CyberDog 2 pokreće NX procesor koji se nalazi ispod njegove metalnog “krzna”, podržan sa dva ko-procesora i 8 GB RAM i 16 GB skadišne memorije. Skup od 19 senzora mu daje sveobuhvatno osjećanje okoline, omogućavajući mu da vidi, dodirne i čuje. Ali ono što ga zaista izdvaja je Xiaomi AI glasovni algoritam, koji mu pruža dodatni nivo interakcije obećavajući bližu vezu između čovjeka i mašine.

Sa dužinom trajanja baterije koji se hvali sa 90 minuta neprekidne aktivnosti i brzim USB-C punjenjem, jasno je da je Xiaomi dizajnirao CyberDog 2 za dugotrajne angažmane. Njegov ugrađeni AI ne samo da olakšava donošenje odluka, već simulira obrasce ponašanja koji podsjećaju na prave ljubimce.

A za one koji više vole da preuzmu uzde, CyberDog 2 nudi sigurnu kontrolu putem Bluetooth 5.0 i Wi-Fi, upravljivu putem posebnog daljinskog upravljača ili pametnog telefona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.