OPERACIJSKI SISTEMI

Napredno uređivanje fotografija uskoro u Windowsima 11

Aplikacija Photos jedna je u nizu onih koje će dobiti funkcionalna poboljšanja u novim izdanjima Windowsa

Zamućenje pozadine. bug.hr

M. Z.

19.9.2023

Windows Insideri, koji imaju uvid u rane verzije novih značajki Windowsa, već sada u Canary i Dev kanalima mogu preuzeti nove, nadograđene inačice aplikacije Photos za Windowse 11. Nadogradnja je još jedna u nizu onih koje u pozadini imaju umjetnu inteligenciju, a donose nove funkcionalnosti u inače rudimentarne ugrađene aplikacije Windowsa. Kako će, naprimjer, poznati program za crtanje Paint dobiti mogućnost automatskog uklanjanja pozadina sa slika, tako će se u pregledniku fotografija Photos pozadina moći lako – zamutiti.

Zamućenje pozadine

Mutna pozadina na fotografijama obično nastaje zbog postavki fotoaparata, kada je blenda otvorenija, a polje dubinske oštrine kraće. Time se dobiva zanimljiv efekt, u kojem je samo dio fotografije u fokusu. Međutim, sličan efekt već godinama se može algoritamski dobiti kada se fotografije snimaju mobitelima (Portrait Mode, npr.), a uskoro će se on moći postići i na već snimljenim fotografijama, korištenjem ugrađene aplikacije Photos u Windowsima. Tamo će biti potrebno tek otvoriti fotografiju, ući u način rada za njeno uređivanje te odabrati funkciju Background Blur.

Aplikacija će automatski prepoznati šta je subjekt fotografije u prvom planu, a šta pozadina, pa će je moći zamutiti jednim klikom. Korisniku će biti ponuđen i klizač, kojim će odabrati nivo zamućenja. Bit će tu i dodatni alat za označavanje ("Brush"), za ručno dotjerivanje područja zamućenja. Zanimljiv, nekima i koristan dodatak, trenutno se testira u aplikaciji Photos verzije 2023.11090.13001.0. Nakon povratnih informacija testera možda završi i u nekoj od nadolazećih stabilnih verzija Windowsa.

Dodatak i za OneDrive

Iz Microsofta su istovremeno najavili i da će korisnici koji fotografije pohranjuju na njihovom servisu OneDrive dobiti mogućnost kontekstnog pretraživanja. To znači da će AI "skenirati" sve fotografije i katalogizirati na njima prepoznati sadržaj. Za pretragu će se moći koristiti opis onoga što se na slici nalazi (npr., "plaža", "automobil", "rođendan"), ili pak lokacija na kojoj je fotografija nastala, piše bug.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.