TEHNOLOGIJA

Meta predstavila nove VR naočale i vlastiti AI chatbot

Zakerberg je za proizvode rekao da spajaju virtuelni i stvarni svijet i naglasio da Meta nudi jeftinu ili besplatnu umjetnu inteligenciju

VR naočale. Instagram

M. Z.

28.9.2023

Glavni izvršni direktor Mete Mark Zakerberg (Zuckerberg) predstavio je jučer nove AI proizvode za potrošače, uključujući pametne naočale koje mogu odgovarati na pitanja i prenositi sadržaj direktno na Facebooku, botove koji stvaraju foto-realne slike i ažurirane VR naočale.

U prodaji od 10. oktobra

Zakerberg je za proizvode rekao da spajaju virtuelni i stvarni svijet i naglasio da Meta nudi jeftinu ili besplatnu umjetnu inteligenciju koju se može integrirati u svakodnevni život.

Metin Quest bestseler je u VR naočalama i kompanija ističe da je najbolja vrijednost za novac u toj industriji, uoči očekivanog puštanja u prodaju puno skupljih Appleovih VR naočala.

Nova verzija Questa u prodaji će biti od 10. oktobra, a pametnih naočala od 17. oktobra. U njih je ugrađen novi Metin AI asistent i moći će uživo prenositi ono što korisnik gleda direktno na Facebooku ili Instagramu, dok je ranija generacija mogla fotografirati. Asistent će od iduće godine moći identificirati mjesta i predmete koje ljudi gledaju te prevoditi.

Zakerberg je proizvode predstavio na konferenciji Meta Connect u Metinom kampusu u Silicijskoj dolini, najvećoj konferenciji godine i prvoj koja nije bila virtuelna od početka pandemije.

Zabava i povezivanje

Predstavio je i prve Metine proizvode generativne umjetne inteligencije za potrošače uključujući Metin AI chatbot koji može generirati tekstualne odgovore i foto-realne slike.

Neće samo odgovarati na pitanja, rekao je. Riječ je o zabavi i o tome da vam se pomogne da se povežete s ljudima oko vas.

Naglasio je da Meta želi da te tehnologije budu "pristupačne svima", piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.