NADOGRADNJA

Firefox sada prevodi stranice i bez interneta: Evo koje jezike podržava

Ova inovacija predstavlja značajan korak naprijed za Firefox, posebno u pogledu privatnosti i funkcionalnosti

Prevodilac ne zahtijeva konekciju sa serverima. Firefox

E. Ag.

28.9.2023

Nova verzija Firefoxa, pod oznakom 118, donosi značajnu inovaciju koja korisnicima omogućava automatski prijevod web-stranica direktno u pregledniku. Ova funkcija je značajno različita u odnosu na konkurentske servise za prijevod, kao što su Google Translate i Microsoft Bing Translator.

Offline režim

Ovaj prevodilac funkcioniše lokalno, što znači da prevedeni tekst nikada ne napušta korisnikov računar. Drugim riječima, za razliku od servisa koji koriste cloud tehnologiju, Firefoxov prevodilac ne zahtijeva konekciju sa serverima i može raditi i u offline režimu.

Kada korisnik otvori web sajt na podržanom jeziku koji je različit od podrazumijevanog jezika pretraživača, ikonica za prijevod će se pojaviti u adresnoj traci. Nakon što se klikne na nju, pojavit će se iskačući prozor koji pita s kog jezika na koji jezik želite da prevedete sadržaj. Ako vaš pretraživač automatski ne detektuje jezik web sajta, možete ga ručno podesiti. Također možete izabrati opcije "uvijek prevodi" ili "nikad ne prevodi".

Loše vijesti

Međutim, tu su i loše vijesti: trenutno su podržani samo sljedeći jezici:

- bugarski

- nizozemski

- engleski

- francuski

- njemački

- italijanski

- poljski

- portugalski

- španski.

Mozilla je navela da prevodilac može imati problema sa sajtovima koji koriste sadržaj na više jezika. Također, prevodilac ne podržava tekst iz slika ili video materijala.

Ova inovacija predstavlja značajan korak naprijed za Firefox, posebno u pogledu privatnosti i funkcionalnosti, i potencijalno može utjecati na tržišni udio pretraživača u korist Mozille.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.