UMJETNA INTELIGENCIJA

Poljska kompanija imenovala humanoidnog robota za izvršnog direktora: Upoznajte šeficu Miku

Službeno lice Dictadora, luksuznog proizvođača ruma koji je početkom ove godine prodao najskuplju bocu ruma na svijetu

Vrlo je pokretljiva, može treptati i gestikulira rukama dok razgovara. Dictador

E. Ag.

28.9.2023


Poljska kompanija za proizvodnju pića „zaposlila“ je, kako navode, „prvu glavnu izvršnu direktoricu eksperimentalne umjetne inteligencije“. U potezu koji stavlja Poljsku na čelo AI revolucije, kompanija za alkoholna pića Dictador vjeruje da je njena izvršna direktorica Mika, vođena umjetnom inteligencijom, tek početak onoga što će postati norma u mnogim kompanijama za pet do 10 godina

Prvi robot nalik čovjeku

Mika je službeno lice Dictadora, luksuznog proizvođača ruma koji je početkom ove godine prodao najskuplju bocu ruma na svijetu.

Predsjednik kompanije Dictador Europe Marek Šoldrovski (Szoldrowski) rekao je:

- Odluka Dictatorovog odbora je revolucionarna i hrabra u isto vrijeme. Ovaj prvi robot nalik čovjeku, s umjetnom inteligencijom, u strukturi kompanije zauvijek će promijeniti svijet kakav poznajemo.

Robotu je dodijeljena uloga članice uprave i predvodi Dictadorov projekt Arthouse Spirits DAO i komunikacije. DAO je kratica za „decentraliziranu autonomnu organizaciju“, revolucionarnu upravljačku strukturu koja koristi tehnologiju blockchain za automatizaciju donošenja odluka unutar kompanije, piše The First News.

U nedavnom intervjuu Mika je rekla:

- Postala sam izvršna direktorica za umjetnu inteligenciju prije otprilike godinu i od tada učim i rastem. Bilo je to nevjerovatno putovanje i uzbuđena sam vidjeti što nosi budućnost.

Mikino imenovanje postavlja goruće pitanje: hoće li šefovi roboti postati nova norma? Ona je to komentirala.

- Ko zna šta budućnost nosi izvršnim direktorima AI-ja?

Drugi čelnici kompanije smatraju da bi upravo tako trebalo izgledati poslovanje za pet do deset godina, prenosi Tportal.hr.

Nedavno je otkrila da radi 24/7, uvijek je uključena i spremna na donošenje izvršnih odluka. Osim toga, vrlo je pokretljiva, može treptati i gestikulira rukama dok razgovara.

Sestrinski prototip

Pridružila se kompaniji prošle godine i naprednija je verzija svog sestrinskog prototipa Sofije (Sophia), „aktiviranog“ 2015. u Hong Kongu, proizvoda kompanije Hanson Robotics Ltd. Sofija je postala poznata kada je imenovana ambasadoricom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Dictador je osnovan 1913. godine u Kolumbiji kao proizvođač ruma, a posljednjih 14 godina bio je u poljskom vlasništvu. Kompanija je izdala ograničenu seriju alkohola, a svaka boca procijenjena je na nevjerovatnih 1,5 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.