ZELENA TEHNOLOGIJA

Radnicima u brodogradilištu Trogir pomaže samohodni robot

Robot radi brzinom od sedam metara u minuti, odnosno 36 kvadrata na sat, ostavljajući površinu savršeno čistom i spremnom za bojenje

Brodogradilište u Trogiru. Facebook

M. Z.

18.9.2023

Servis antikorozivne zaštite (SAKZ) iz Solina uložio je 280.000 eura za nabavku zelene tehnologije u brodogradilištu Trogir, među kojom je i samohodni robot za čišćenje površina, saopćeno je u petak iz SAKZ-a.

Vertikalno i horizontalno

Robotski uređaj samostalno se kreće vertikalnom i horizontalnom površinom, a pokreće ga i regulira kvalificirani radnik na daljinsko upravljanje, s udaljenosti do 76 metara.

Robot ima ugrađenu visokotlačnu pumpu za uklanjanje premaznih slojeva i uređaj za prijenos otpadnog materijal i vode do sistema filtracije, gdje se čvrste čestice odvajaju u zasebnu filtersku komoru, pa se otpadni materijal i voda deponiraju bez rizika od kontaminacije okoliša.

Direktor SAKZ-a Damir Šimunović ističe da samohodni robot štiti zdravlje ljudi.

- To je 100 posto zelena tehnologija jer štetni kemijski spojevi ne završavaju u moru, zraku i tlu - kaže.

Robot radi brzinom od sedam metara u minuti, odnosno 36 kvadrata na sat, ostavljajući površinu savršeno čistom i spremnom za bojenje.

Smanjenje otpada

Korištenjem tog uređaja u svakodnevnom radu značajno se smanjuje upotreba energenata te CO2 emisije i osigurava smanjenje otpadnih materijala za 90 posto. Nova oprema može raditi u kontinuitetu 24 sata, što omogućava značajne uštede u rokovima i bržu isporuku usluge klijentima, navodi se u saopćenju, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.