KORISNICI ZABRINUTI

Je li platforma X uklonila mogućnost prijave dezinformacija

Više ne mogu označavati tvitove kao obmanjujuće

Najmanje pet australskih korisnika nije moglo pronaći kategoriju “zavaravajuće informacije”. X

E. Ag.

1.10.2023

Uklanjanje opcije za prijavu dezinformacija na platformi X prije velikog australskog referenduma izazvalo je zabrinutost i kontroverze među korisnicima i istraživačima.

Ova odluka dolazi u trenutku kada je suzbijanje širenja dezinformacija, posebno tokom izbornih razdoblja, od ključne važnosti za očuvanje integriteta demokratskih procesa.

Reset.Tech Australia, istraživačka organizacija koja prati tehnološke inovacije i njihov utjecaj na društvo, izvijestila je o nedavnom potezu X-a, prije poznatog kao Twitter, koji je uklonio mogućnost prijavljivanja dezinformacija na platformi.

Uoči važnog referenduma

Korisnici više ne mogu označavati tvitove kao obmanjujuće, što može predstavljati ozbiljan izazov u održavanju informacijske kvalitete i transparentnosti, posebno uoči referenduma u Australiji.

Ova opcija, koja je prvi put uvedena 2021. u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Australiju i Južnu Koreju, omogućavala je korisnicima da označe tvitove koje smatraju dezinformacijama.

Tim Twittera bi zatim pregledao označene tvitove i poduzimao odgovarajuće korake. Međutim, Reset.Tech Australia tvrdi da najmanje pet australskih korisnika nije moglo pronaći kategoriju “zavaravajuće informacije” kada su pokušali prijaviti tvit, sugerirajući da je X uklonio tu mogućnost prije važnog referenduma.

Širenje netačnih informacija

Uprkos uklanjanju opcije za prijavu dezinformacija, X zadržava mogućnost prijavljivanja sadržaja zbog drugih kršenja, uključujući govor mržnje, zlostavljanje, nasilje, neželjenu poštu, privatnost, sigurnost djece i druge oblike neprihvatljivog ponašanja.

Međutim, zabrinutost je usmjerena prema gubitku specifične mogućnosti prijave dezinformacija u vezi s izborima, što može dovesti do širenja netačnih informacija i narušavanja integriteta izbornog procesa.

Ovaj potez dolazi usred rastuće svijesti o širenju dezinformacija putem društvenih medija, posebno tokom izbornih razdoblja. Fenomen lažnih tvrdnji i manipulacija informacijama postaje sve učestaliji, a društvene platforme se suočavaju s pritiskom da poduzmu odgovorne korake kako bi suzbile ovaj trend. Izazov je pronaći ravnotežu između slobode govora i potrebe za kontrolom i ograničavanjem dezinformacija.

Važno je napomenuti da je ova odluka došla nakon što je X preuzeo Ilon Mask (Elon Musk), koji je izrazio skeptičnost prema politikama moderiranja sadržaja na društvenim medijima.

Mask se zalaže za slobodu govora

Mask je naglasio svoje uvjerenje u slobodu govora, čak i ako to znači dopuštanje širenja dezinformacija. Ovo je izazvalo raspravu o ulozi i odgovornosti tehnoloških kompanija u suzbijanju dezinformacija i očuvanju javne sfere.

Uprkos uklanjanju opcije za prijavu dezinformacija, korisnici još uvijek mogu koristiti opciju Community Notes platforme za provjeru činjenica X postova.

Ova opcija može pružiti dodatnu kontrolu i pomoći u suzbijanju širenja dezinformacija. Ipak, važno je nastaviti raspravu o važnosti suzbijanja dezinformacija i pronalaženju učinkovitih rješenja koja ne ugrožavaju slobodu govora i demokratske procese.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.