UPSIDE DOWN CAKE

Danas stiže Android 14: Evo koje novine možete očekivati

Google je napravio brojne promjene "ispod haube"

Novo je i obavještavanje korisnika pomoću treptanja kamere ili ekrana za osobe sa oštećenim sluhom. Facebook

E. Ag.

4.10.2023

Dok se svijet tehnologije priprema za najavu najnovije generacije Pixel uređaja, koje uključuju Pixel 8 Pro, Pixel 8 i Pixel Watch 2, sve oči su uprte u novu generaciju Android operativnog sistema - Android 14, poznatijeg kao "Upside Down Cake".

Duži vijek baterije

Kako se lansiranje približava, dublje smo se zagledali u sve što ovaj ažurirani operativni sistem donosi.

Kada je riječ o autonomiji baterije, Android 14 obećava veću izdržljivost. Google je napravio brojne promjene "ispod haube" kako bi produžio trajanje baterije. Jedna od značajnih inovacija je "Schedule exact alarm" dozvola, koja omogućava bolje upravljanje potrošnjom baterije. Pored toga, ažuriranje pruža informacije o bateriji kao što su datum proizvodnje i broj ciklusa punjenja.

U segmentu pristupačnosti, Android 14 pruža veće fontove - do čak 200 posto. Novo je i obavještavanje korisnika pomoću treptanja kamere ili ekrana za osobe sa oštećenim sluhom. Poboljšane su i opcije za jezička podešavanja, pružajući bolju podršku za rodno osjetljive jezike, kao i mogućnost postavljanja jezika po aplikaciji, uz regionalne preference za mjere i kalendare.

Sigurnost i privatnost

Sigurnost i privatnost su uvijek bili prioritet za Google, a Android 14 to potvrđuje. Sistem sada sprečava instalaciju starijih aplikacija radi bolje zaštite uređaja, omogućava korisnicima da kontrolišu pristup fotografijama i videozapisima, pojačava privatnost PIN-a i nudi opcionalno uklanjanje dugmeta OK za dodatnu sigurnost. Pored toga, unaprijeđeni su obavještenja o dijeljenju podataka kako bi korisnici bili informisani o promjenama u politici privatnosti aplikacija, dok su poduzete mjere na pozadini sistema da se poveća zaštita od malvera, piše Telegraf.rs.

Među različitim novim funkcijama, izdvajamo integrisanu aplikaciju Health Connect, prilagodljive ekrane za zaključavanje i podršku za lossless audio preko žičanih slušalica. Također, tu su i ažuriranja za Camera2 i CameraX ekstenzije, mogućnost ograničavanja uređaja na sigurne mobilne veze, i mnoge druge.

Ovaj ažurirani Android operativni sistem donosi mnoštvo promjena koje korisnici jedva čekaju da isprobaju, a svakako će postaviti nove standarde u svijetu mobilnih operativnih sistema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.