KOMERCIJALNI LET

Video / Prva Pakistanka poletjela u svemir

Sviđa mi se titula „prvi pakistanski astronaut“, kazala je Salim

Salim uživa u letu. app

Z. K.

7.10.2023

Prvi put jučer pakistanska državljanka poletjela je u svemir, u misiji kompanije za svemirski turizam „Virgin Galactic“, kojoj je to peti uspješni komercijalni let u pet mjeseci.

Voli adrenalin

Namira Salim prva je osoba iz Pakistana koja je uspjela poletjeti u svemir, objavio je „Virgin Galactic“ uz napomenu da je ona i državljanka Arapskih Emirata i Monaka. 

Salim voli adrenalin i već je putovala na oba pola i skakala padobranom iznad Everesta, a među prvim je klijentima koji su kupili kartu za let u svemir kompanije koju posjeduje britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson).

- Sviđa mi se titula „prvi pakistanski astronaut“ - kazala je Salim i povjerila da je o letu u svemir sanjala još kao dijete.

O tome čak nije čitala, nego je to upisano u njenu DNA, rekla je. Uz nju su jučer na svemirskom letu bili Amerikanac Ron Rosano i Britanac Trevor Beti (Beattie).

Takmičenje kompanija

U realizaciji komercijalnih letova „Virgin Galactic“ takmiči se s kompanijom „Blue Origin“ u vlasništvu milijardera Džefa Bezosa (Jeff Bezos) koji također predlaže suborbitalne letove i već je poslao u svemir 31 osobu.

No nakon nesreće u septembru 2022. na letu bez posade otvorena je istraga i završena krajem septembra zahtjevom američkog zračnog regulatora da se provedu izmjene kako bi se letovi mogli nastaviti. „Blue Origin“ je izjavio da "predviđa uskoro obnoviti letove".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.